Ενημέρωση με ένα κλικ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία μετά τις αναστολές εργασίας

Με προσλήψεις εκτάκτων, μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και απευθείας αναθέσεις σκοπεύει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας τις “τρύπες” που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα οδηγήσει σε αναστολή εργασίας ενδεχομένως και πάνω από 10 χιλιάδες ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Αποφασισμένοι να δημιουργήσουν αδιαπέραστο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρώντας να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμού ανάμεσα στους εργαζόμενους, στο 100%.

Παρά τις διαμαρτυρίες από μερίδα των υγειονομικών, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις πιέσεις για παράταση της προθεσμίας της 1ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θα οδηγήσει σε αναστολή εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο για την κάλυψη των κενών.

ΠΟΕΔΗΝ: “Η κυβέρνηση να μην οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο το ΕΣΥ”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καλεί τους υγειονομικούς να σπεύσουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους -έστω και μόλις δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας- προκειμένου να μην απογυμνωθεί το σύστημα Υγείας, όπως υποστηρίζει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Ζητά δε από την κυβέρνηση να δώσει προθεσμία ολίγων ημερών.

“Θα υπάρξει πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΣΥ με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς από 1η Σεπτέμβρη. Εμείς ζητάμε από τους συναδέλφους μας υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Να ξεπεράσουν τους φόβους τους, τον θυμό τους, την οργή τους, την επιφυλακτικότητά τους και να εμβολιαστούν. Χάσαμε 27 συναδέλφους πριν τα εμβόλια και 50 πέρασαν το κατώφλι της Εντατικής και σώθηκαν. Τηρούν όλοι τα μέτρα προστασίας και δεν υπάρχει διασπορά του ιού στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. Γιατί 90% είμαστε εμβολιασμένοι και έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Εάν, όμως, δεν εμβολιαστούν, απ’ ό,τι φαίνεται αυτός ο αριθμός θα είναι κοντά τις 10 χιλιάδες που θα μπουν σε αναστολή. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο το ΕΣΥ και να δώσει μια παράταση προκειμένου οι συνάδελφοι να πειστούν να εμβολιαστούν. Αν δώσουν αναβολή το θέμα θα λήξει συντομότατα από μόνο του. Άλλο να είναι 1.000 σε όλη τη χώρα αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν κι άλλο 10.000”, σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Υπουργείο Υγείας: “Δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας της 1ης Σεπτεμβρίου”

Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν είναι τιμωρητικό, όπως προσθέτουν, και δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε αναστολή εργασίας εργαζόμενους που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία και είναι γνώστες του περιβάλλοντος και των κλινικών στις οποίες υπηρετούν.

Στόχος είναι να υπάρξει ένας επιπλέον μοχλός πίεσης, ώστε να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, παραμένοντας στο σύστημα Υγείας. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η “υποχρεωτικότητα” στοχεύει να δράσει ως προληπτικό μέτρο για την πανδημία στα επικείμενα νέα κύματα που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο.

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Πως θα καλυφθούν τα “κενά” στα νοσοκομεία

Ο κατάλογος των εργαζομένων που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού διαρκώς μεταβάλλεται, καθώς ορισμένοι σπεύδουν να εμβολιαστούν ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες επιτροπές των νοσοκομείων εξετάζουν ακόμη τα αιτήματα των εργαζομένων που έχουν υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επικαλούμενοι λόγους υγείας. Ταυτόχρονα καταρτίζεται από τους αρμόδιους το σχέδιο της κάλυψης των κενών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν, ωστόσο, τα περιφερειακά νοσοκομεία και λιγότερο τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, καθώς στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχει αφενός μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στους εργαζόμενους και αφετέρου μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εργαζομένων για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση το Σύστημα Υγείας εξαιτίας της αποχώρησης προσωπικού, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

  • εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων εντός νοσοκομειακών μονάδων
  • μετακινήσεις εργαζομένων από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη
  • προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
  • αναθέσεις έργου για την κάλυψη θέσεων σε διοικητικό προσωπικό

Αναλυτικότερα:

Εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων

Πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος θα είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις υγειονομικών και οι ανακατατάξεις προσωπικού, όπου υπάρχουν αναγκαστικές αποχωρήσεις και δημιουργηθούν κενά. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, καθώς η κάλυψη κρεβατιών δεν είναι μεγάλη και μπορούν να υπάρξουν συμπτύξεις σε ομοειδείς κλινικές, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει τρεις παθολογικές κλινικές με κάλυψη στο 30% η κάθε μία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα μετακινηθούν και θα συμπτυχθούν σε μία κλινική με κάλυψη 90%, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

“Όσο ακόμη η πανδημία δεν πιέζει ακόμα το σύστημα Υγείας, με την αναδιάταξη δυνάμεων προσωπικού δεν θα υπάρξουν τεράστια κενά και δεν θα δημιουργηθεί κίνδυνος να κλείσουν κάποιες μονάδες”, όπως απέδειξε η διαδικασία της εκτίμησης κινδύνου (risk assesment) που έχουν εκπονήσει οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σε νοσηλευτικό επίπεδο δεν θα υπάρξουν προβλήματα και κυρίως σε μεγάλα νοσοκομεία Covid-19 της Αττικής, όπως π.χ. ο “Ευαγγελισμός”, το “Γεννηματάς” το “Σωτηρία”, καθώς επίσης και στα μεγάλης σημασίας Ογκολογικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά και στα Γυναικολογικά.

Μετακινήσεις προσωπικού από ένα νοσοκομείο σε άλλο

Το μέτρο των μετακινήσεων εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε άλλο, θα επιστρατευθεί μόνο στην περίπτωση που οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν θα μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι το προσωπικό που θα αποχωρήσει προσωρινά και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί μέσω των μετακινήσεων, δεν θα αντικατασταθεί πλήρως με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου από τη στιγμή που θα γίνουν και οι ανακατατάξεις προσωπικού. Εάν αποχωρήσουν δηλαδή 5 χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα γίνει αντίστοιχος αριθμός προσλήψεων, αλλά μικρότερος.

Ωστόσο, η πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων για την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού (εκτός γιατρών και νοσηλευτών) θα ανοίξει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα και αφού προηγουμένως προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των κενών. Απορρόφηση γιατρών και νοσηλευτών θα γίνει και από την δεξαμενή των ανοιχτών προκηρύξεων για τις προσλήψεις επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.

Όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, πάντως, την Τετάρτη θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν προσωρινά από το σύστημα Υγείας και την Πέμπτη θα υλοποιηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας. Οι διαδικασίες των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com