Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο
Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός όχι μόνο είναι πιο μεταδοτικό απ’ ό,τι τα προηγούμενα, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο νοσηλείας με επικίνδυνες επιπλοκές, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Σε ανάλυση στοιχείων από χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι το στέλεχος Δέλτα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Αυτό όμως ισχύει για τους ανεμβολίαστους ενήλικες, έσπευσε να διευκρινίσει η ερευνήτρια Dr. Anne Presanis, από την Μονάδα Βιοστατιστικής του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, εν τη απουσία εμβολισμού, οι εξάρσεις του στελέχους Δέλτα θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα Υγείας απ’ ό,τι εκείνες του στελέχους Άλφα», είπε.
Η μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 43.338 ανθρώπους στην Αγγλία. Όλοι τους διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου 2021. Από τους ασθενείς αυτούς:
- Το περίπου 2% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι
- Το 74% ήσαν ανεμβολίαστοι
- Το 24% ήσαν μερικώς εμβολιασμένοι
Η μέση ηλικία όσων ήσαν μολυσμένοι από το στέλεχος Άλφα ήταν τα 31 έτη (από 17 έως 43 ετών). Αντίστοιχα, η μέση ηλικία όσων ήσαν μολυσμένοι με το στέλεχος Δέλτα ήταν τα 29 έτη (από 15 έως 41 ετών).
Την περασμένη άνοιξη, το στέλεχος που ακόμα επικρατούσε παγκοσμίως ήταν το Άλφα. Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα είχε ήδη αρχίσει να κάνει δυναμική εμφάνιση. Έτσι, οι τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες στη νέα μελέτη ήσαν μολυσμένοι με το στέλεχος Άλφα.
Το στέλεχος Άλφα είναι γνωστό ως βρετανική μετάλλαξη επειδή είχε πρωτοεντοπιστεί στην Αγγλία. Αντίστοιχα, το στέλεχος Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και είναι γνωστό και ως ινδική μετάλλαξη.
Πλέον το στέλεχος Δέλτα προκαλεί παγκοσμίως (και στη χώρα μας) περισσότερο από το 90% των νέων μολύνσεων.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς ήσαν μολυσμένοι με το στέλεχος Δέλτα, είχαν 2,26 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο κίνδυνος αυτός παρατηρήθηκε τις δύο εβδομάδες μετά το πρώτο θετικό τεστ για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.
Οι ίδιοι ασθενείς είχαν επίσης 1,46 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο μέσα σε 14 ημέρες από τη στιγμή που εκδήλωναν τα πρώτα συμπτώματα.
Τα δεδομένα αυτά ίσχυαν αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο.
«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που αναφέρουν οι γιατροί σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Dr. Amesh Adalja, πρόσεδρος επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. «Ο κορονοϊός Δέλτα οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο απ’ ό,τι το στέλεχος Άλφα. Είναι ένα αληθινό φαινόμενο, ιδίως για τους ανεμβολίαστους. Στους εμβολιασμένους ο κίνδυνος μειώνεται στο ελάχιστο δυνατόν».