Κορονοϊός: Προσοχή, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα καθυστερούν να εμφανιστούν
Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες πως όσοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των συγγενών τους, διότι μπορεί να τους έχει μολύνει ο κορονοϊός και να μην το ξέρουν. Δυστυχώς, αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί, απ’ ό,τι ενδεχομένως θα περίμεναν, με βάση ό,τι γνώριζαν έως τώρα γι’ αυτόν.
Μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει για μία ακόμα φορά πως όσο εξελίσσεται η πανδημία, τα δεδομένα θα αλλάζουν ασταμάτητα. Στην μελέτη αυτή αναλύθηκαν λεπτομέρειες της λοίμωξης σε ομάδα ασθενών στην Κίνα. Τα ευρήματα μόνο για εφησυχασμό δεν είναι.
Η μελέτη έδειξε πως όσοι είναι μολυσμένοι με το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, καθυστερούν να εκδηλώσουν συμπτώματα. Στο μεσοδιάστημα, όμως, μεταδίδουν τον ιό σε άλλα άτομα, χωρίς να το γνωρίζουν.
Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 101 ασθενείς στην Κίνα. Οι ασθενείς μολύνθηκαν με το στέλεχος Δέλτα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2021. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης στοιχεία για τις στενές επαφές τους.
Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς άρχισαν κατά μέσον όρο να έχουν συμπτώματα:
- 5,8 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση
- 1,8 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA (θετικό μοριακό τεστ)
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι ασθενείς ήταν ικανοί να μολύνουν άλλα άτομα επί σχεδόν 2 ημέρες μετά την επιβεβαίωση της μόλυνσής τους.
Αυτό το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο με παλαιότερες μορφές του ιού. Με εκείνες, χρειάζονταν κατά μέσο όρο 6,3 ημέρες για να αναπτυχθούν συμπτώματα. Περνούσαν επίσης 5,5 ημέρες για να έχουν θετικό RNA, αφήνοντας ένα στενότερο παράθυρο 0,8 ημερών για μόλυνση άλλων ατόμων χωρίς παρουσία συμπτωμάτων.
Υψηλότερο ιικό φορτίο και R0
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορονοϊός, είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο.
Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, μολύνθηκε σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους κατά την προσυμπτωματική φάση της Covid. Στην πραγματικότητα, το 74% των μολύνσεων συνέβη κατ’ αυτή τη φάση.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμη τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής (ή R0). Το R0 αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό των ανθρώπων στους οποίους κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό.
Εκτίμησαν ότι το στέλεχος Δέλτα έχει R0 ίσο με 6,4. Είναι πολύ υψηλότερο από το R0 της αρχικής μορφής του κορονοϊου που υπολογίστηκε στο 2 έως 4.
Τα ευρήματα αυτά εξηγούν πώς η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως, τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανης ΕΚΠΑ).
Στους εμβολιασμένους
Μικρός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη εκδήλωσε τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, παρότι είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Όμως, στα άτομα αυτά το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο, ιδίως στην κορύφωση της λοίμωξης.
Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες από τα μη εμβολιασμένα άτομα να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο. «Αυτή η παρατήρηση είναι καθησυχαστική ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν σημαντικότατη απάντησή μας στην πανδημία», σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.