Αυτά θα είναι τα κέρδη της Ελλάδας από την απόφαση των G7 για τον εταιρικό φόρο
Την εκτίμηση ότι θα υπάρχουν κέρδη στην Ελλάδα από την ιστορική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7, δηλαδή των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα σε κάποιες χώρες ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και ιδιώτες».
«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα στην οποία είναι εγκαταστημένη η πολυεθνική, δεν θα έχει τα έσοδα από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης, καθώς υπάρχουν άλλες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία και η Κύπρος, όπου ο φορολογικός συντελεστής βρίσκεται στο 12,5%.
«Το λογικό είναι, μια επιχείρηση να μεταφέρει τα κέρδη που έχει στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο. Με τον συντονισμό που αποφασίστηκε, όμως, αυτό θα σταματήσει. Δεν θα έχει περισσότερα κίνητρα η Ιρλανδία ή η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. Θα “παίζουν” όλοι με τους ίδιους όρους. Εμείς κέρδος έχουμε από αυτή την υπόθεση, γιατί θα φορολογούνται εδώ οι επιχειρήσεις. Θα μένουν εδώ οι επιχειρήσεις, επομένως θα αυξάνονται τα έσοδα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, «είναι πιο δίκαιο να υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος σε όλες τις χώρες». Μίλησε για «συντονισμό του συστήματος», διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν συζητάει για υπερβολικά ασφυκτικούς και πολύ υψηλούς συντελεστές. «Το 15% είναι ένας λογικός συντελεστής. Τα οφέλη θα είναι λιγότερη φοροαπαλλαγή και λιγότερη φοροαποφυγή», υπογράμμισε.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον «φορολογικό ανταγωνισμό», που επικρατούσε ανάμεσα σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές, προκειμένου να προσελκύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση των G 7, θα επέλθει μια εξισορροπημένη κατανομή και δεν θα αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις ο φορολογικός συντελεστής.
Σε πρώτη φάση, η απόφαση θα εφαρμοστεί στις χώρες της ΕΕ και μετά θα πάει σε ΟΟΣΑ και G20 για να τεθεί σε ισχύ και σε άλλες χώρες, κυρίως στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.
Ο κ. Λιαργκόβας χαρακτήρισε καλό νέο τη θετική αντίδραση από τη Facebook και την Google, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν και εταιρείες που δεν θα δουν με «καλό μάτι» την εξέλιξη αυτή. «Η πολιτική πρέπει να βλέπει το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, και όχι μόνο ορισμένων χωρών», συμπλήρωσε ο ίδιος.
ΚΕΠΕ
Συγκρατημένες διατηρούνταν οι επιχειρηματικές οι προσδοκίες μέχρι και τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της παράτασης των εφαρμοζόμενων μέτρων περιορισμού ή/και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα.
Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας. Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV – Εκτιμήσεις Μαΐου 2021