Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΛΣΤΑΤ: Έκπληξη με ύφεση μόνο 2,3% στο 1ο τρίμηνο του έτους

Εντυπωσιακές αντοχές επέδειξε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την ύφεση να περιορίζεται σε μόλις 2,3% μακράν των προβλέψεων με τις οποίες είχε στηριχθεί ο προϋπολογισμός και αφορούσαν σε ύφεση 11,3%.

Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται ανάπτυξη 4,4% έναντι του 4ου τριμήνου του 2020.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού, μάλιστα, είχαν συνταχθεί το Νοέμβριο, όταν κανένας στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το lockdown θα διατηρούνταν μέχρι και τα τέλη Απριλίου και η ισχύς των μέτρων στήριξης θα έπιανε καλοκαίρι.

Στην καρδιά του πρώτου τριμήνου μάλιστα δεν έλλειπαν εκτιμήσεις ότι η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 15%.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις σταδιακά βελτιώθηκαν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Εθνική εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία είχε υποστηρίζει ότι υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 μικρότερη του 7,5% ετησίως.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν σε προσωρινά στοιχεία και δεν πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενο ουσιαστικής αναθεώρησης.

Όσον αφορά το 2020 οι νεότερες εκτιμήσεις της στατιστικής αρχής, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν μεταβάλλουν την ύφεση του προηγούμενου έτους (8,2%).

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα από την Eurostat η ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο γνώρισε συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,8%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-5,4% του ΑΕΠ) και στην Ισπανία (-4,3%). Υφεση 3% είχε η Γερμανία και 1,4% η Ιταλία. Αντίθετα Γαλλία, και Λιθουανία κατέγραψαν θετικό πρόσημο, πάντα σε ετήσια βάση.

Τριμηνιαίες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το 4o
τρίμηνο του 2020.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%, αναφέρει το euro2day.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com