Χ. Σταϊκούρας: «Χτίζοντας» την επόμενη ημέρα στην Οικονομία
Σε ένα άρθρο για το μέλλον της Οικονομίας στη χώρα μας μετά την πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναλυτικά το άρθρο του στην “Βραδυνή”:
“Μετά από μία πολύμηνη, σκληρή μάχη με τη χειρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της, η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, σε μία νέα αφετηρία που σηματοδοτεί την έναρξη της οικοδόμησης της μετα-κορονοϊό εποχής.
Αναντίρρητα, οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, το ίδιο όμως και οι ευκαιρίες. Οι εμβολιασμοί και η διαφαινόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης εμπνέουν αισιοδοξία. Εντούτοις, οι αβεβαιότητες γύρω από την εξέλιξη της νόσου παραμένουν, γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση, προσοχή και πειθαρχία, σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να κάνουμε με ασφάλεια και χωρίς υποτροπές το μεγάλο βήμα στο αύριο.
Ως κυβέρνηση, εργαστήκαμε σκληρά όλους αυτούς τους μήνες, για να προστατεύσουμε –στο βαθμό του εφικτού– την Κοινωνία και την Οικονομία μας από τη δοκιμασία της πανδημίας. Η άμβλυνση των επιπτώσεών της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με όρους αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, αποτελεσματικής και συνετής διαχείρισης των, πεπερασμένων, πόρων ήταν, εξαρχής, ένας από τους βασικούς μας στόχους. Και τα καταφέραμε!
Καταφέραμε, με μέτρα συνολικού ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ στη διετία 2020-2021 –πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο–, να περιορίσουμε, όσο γίνεται, το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στον παραγωγικό ιστό της χώρας, δίχως να παρεκκλίνουμε από τη μεταρρυθμιστική μας πορεία, ενώ, παράλληλα, τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παρά τους ταραχώδεις καιρούς. Πετύχαμε έτσι να βελτιώσουμε δραστικά την εικόνα της χώρας μας και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της. Αξιοπιστία, που αποτελεί πολύτιμη «παρακαταθήκη» εμπιστοσύνης και ισχυρό «όπλο» στη διαμόρφωση της νέας Ελλάδας.
Πέραν της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, μία σειρά από δείκτες και εξελίξεις πιστοποιούν και ενισχύουν το κλίμα ρεαλιστικής αισιοδοξίας για ισχυρή ανάκαμψη και ανάταξη της ελληνικής Οικονομίας στο προσεχές μέλλον. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία, η βελτίωση σημαντικών πρόδρομων δεικτών, όπως οι δείκτες Βιομηχανικής Παραγωγής, Μεταποίησης (PMI), Οικονομικού Κλίματος και Κατασκευαστικής Εμπιστοσύνης, καθώς, επίσης, η συγκράτηση της ανεργίας παρά την πίεση της υγειονομικής κρίσης, η σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εν μέσω πανδημίας, και η διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
Παρόλα αυτά, δεν πανηγυρίζουμε, δεν εφησυχάζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε τις σημαντικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας, χαράσσοντας και εφαρμόζοντας την κατάλληλη πολιτική, ώστε η χώρα μας να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατό, πετυχαίνοντας υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική μεγέθυνση και τη δημιουργία πολλών, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Πολιτική, η οποία εδράζεται:
Στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανάπτυξης.
Στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Στην αξιοποίηση, με τον βέλτιστο τρόπο, των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν προσεχώς στη χώρα μας, μέσω διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, με προεξάρχον το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Βασισμένοι στο παραπάνω τρίπτυχο, με σχέδιο, μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, όραμα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον που μας αξίζει: ένα μέλλον ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στις δυναμικές Οικονομίες της Ευρώπης”.