Παγώνη: Περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου πετάμε τις μάσκες
Την πεποίθηση ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο καταλυτικός μήνας προκειμένου να «τελειώσει» και το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέχρι το τέλος Ιουνίου και τότε θα φτάνουν περίπου στα 1.000, όμως οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ θα αρχίσουν σιγά – σιγά να μειώνονται. Επιστρέφουμε σιγά – σιγά στην κανονικότητα και οι κλινικές αλλάζουν από Covid σε no Covid» τόνισε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη
Πρόσθεσε δε, πως εάν στο τέλος Αυγούστου οι εμβολιασμένοι φτάσουν το 80% του συνολικού πληθυσμού θα είναι ασφαλές περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου «να βγάλουμε τις μάσκες».
Επιπλέον αναφορικά με τον 17χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά σημείωσε πως «αν και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Είχαμε και άλλα δύο 18 και 25 ετών που είχαν διασωληνωθεί και το μήνυμα είναι πως η νόσος δεν έχει ηλικίες ή ανθρώπους που έχουν υποκείμενα ή δεν έχουν. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και στους νέους και στις μεγάλες ηλικίες». Συμπλήρωσε δε πως «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει θα είναι με απλά συμπτώματα και δεν θα φτάνει στις ΜΕΘ».
Τι είπε για τις θρομβώσεις
Αναφερόμενη στο θέμα των θρομβώσεων από τα εμβόλια, η Μ. Παγώνη σημείωσε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλέφωνα που δέχεται γι’ αυτό το θέμα.
«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο AstraZeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.0002% συγκριτικά με τη νόσο Covid-19 δεν συγκρίνονται. Γι’ αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» τόνισε συγκεκριμένα.
Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες.
Εμβόλια και ανήλικοι
Η κα. Παγώνη μίλησε και για τους εμβολιασμούς ανηλίκων δηλώνοντας πως οι πρώτοι που θα αρχίσουν λογικά να εμβολιάζονται είναι οι μαθητές λυκείου και μετά οι μικρότερες ηλικίες. Υπογράμμισε πως ήδη μελετάται ο εμβολιασμός από 12 ετών και πάνω και πως αναμένονται τα δεδομένα της τρίτης φάσης. «Νομίζω από το φθινόπωρο θα έχουμε αποτελέσματα και θα προχωρήσουμε. Με την έναρξη της νέας χρονιάς».
Παράλληλα, τόνισε πως οι γιατροί οφείλουν και είναι απαραίτητο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν τελειώσει όλοι με τους εμβολιασμούς.
Σημείωσε πως οι εμβολιασμοί των γιατρών έχουν φτάσει στο 85% και πως υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που αγγίζουν το 92%. Επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχει ένα 10% που έχει περάσει την νόσο και πως πρέπει να περάσει ένα διάστημα για να εμβολιαστούν ενώ είναι και κάποια νοσοκομεία που οι γιατροί είναι σε καραντίνα. «Νομίζω αυτό το θέμα θα λυθεί τους επόμενους μήνες γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρέωσή τους απέναντι στον άρρωστο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το ποσοστό των νοσηλευτών είπε πως είναι πιο κάτω.