Γεραπετρίτης για την υπόθεση Προτάσεβιτς: Πράξη κρατικής τρομοκρατίας
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για την υπόθεση της σύλληψης, με τον τρόπο που έγινε, του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς («πράξη κρατικής τρομοκρατίας», κυνική υποστολή της δημοκρατίας» κ.α.). Στην ίδια συνέντευξη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM», έστειλε ηχηρό μήνυμα διάψευσης των νέων σεναρίων ανασχηματισμού.
Ξεκινώντας από όσα έγιναν στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους και τη σύλληψη του δημοσιογράφου, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «μοναδικό φαινόμενο στο σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο», για «μια πράξη κρατικής τρομοκρατίας η οποία δεν στρέφεται μόνο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του Τύπου, είναι μια κυνική υποστολή της δημοκρατίας».
Επιπλέον, είπε πως είναι δεδομένο ότι θα γίνει, και σήμερα και αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτηση για το θέμα αυτό και είναι «απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει ομόθυμη καταδίκη εκ μέρους των κρατών – μελών».
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια ανασχηματισμού που επανακυκλοφόρησαν από μερίδα των ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε την εξής απάντηση: «οι παπαγάλοι πάντα υπάρχουν, καλό είναι να μην απελευθερώνονται από το κλουβί, γιατί πολλές φορές διασπείρουν ειδήσεις εντελώς ανυπόστατες». Και, παραπέμποντας σε όσα έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει, επεσήμανε: «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές: ήδη ξεκινήσαμε με την κοινή γονική μέριμνα, ακολουθούν μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι το εργασιακό, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, μεγάλες οικονομικές τομές».
Για τη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «η επιστημονική μου τοποθέτηση είναι ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα στο μέτρο που καθίσταται αναγκαίο μέτρο». Πράγμα που σημαίνει, όπως εξήγησε στη συνέχεια, ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες δυνατότητες της πειθούς, ότι έχουν δοθεί οι δυνατότητες εμβολιασμού. Συνεπώς «υπό τις δύο αυτές προϋποθέσεις, κρίσιμες υποδομές, οι οποίες αφορούν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια του κράτους και βεβαίως τη δημόσια υγεία μπορούν να κινηθούν εντός του πλαισίου του υποχρεωτικού εμβολιασμού», συμπέρανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε πως «στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από μια διευκόλυνση της ζωής των πολιτών», εξάλλου «το πράσινο πιστοποιητικό δεν κάνει διακρίσεις στην κίνηση, αλλά δημιουργεί μια γρήγορη γραμμή για τους εμβολιασμένους ούτως ώστε να μην υπόκεινται σε περαιτέρω γραφειοκρατία».
Παραπέμποντας δε στη συζήτηση που θα γίνει για το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα και αύριο, επανέλαβε ότι «η σκέψη είναι να έχει ενεργοποιηθεί απολύτως ως το τέλος Ιουνίου. Ήδη ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν διαμορφώσει τις ψηφιακές υποδομές υποδοχής των πράσινων πιστοποιητικών, αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη». Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ως το τέλος Ιουνίου όλα τα κράτη – μέλη θα έχουν εναρμονίσει τις πρακτικές τους.
Από εκεί και πέρα, για τις σχέσεις με κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν οι διμερείς συμφωνίες, σημείωσε θυμίζοντας και την πρώτη ευρωπαϊκή τοποθέτηση ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια και προέρχονται από τρίτες χώρες, μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Για τον τουρισμό, «το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο η οργάνωση που έχουμε εμείς – σε γενικές γραμμές είμαστε ήδη έτοιμοι για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τον τουρισμό – είναι κυρίως οι χώρες προέλευσης των φιλοξενούμενών μας, οι οποίες στην επιστροφή μπορούν να επιβάλουν τέτοια μέτρα, ώστε να λειτουργούν αποθαρρυντικά για τον τουρισμό», παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ έκανε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέχει δεδομένα στις «κρίσιμες τουριστικά χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι από τις χώρες αυτές δεν θα τεθούν μείζονα εμπόδια». Εξάλλου, γίνεται «μεγάλη προσπάθεια» για τον κατάλογο που συντάσσει το Η.Β. αναφορικά με τις χώρες προορισμού των Βρετανών ταξιδιωτών και η εκτίμηση είναι ότι «εντός του Ιουνίου θα έχουμε καλύτερα νέα από όλες τις χώρες».
Στο ερώτημα, τέλος, αν υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια σε ό,τι αφορά το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά, ζήτησε, από την άλλη, ωστόσο, να αναμείνουμε και την κρίση αρμόδιων οργάνων, για παράδειγμα της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμού.