Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσίπρας: Για την κυβέρνηση ο Ν. Ηλείας είναι ξεγραμμένος απ’ τον χάρτη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για υποβάθμιση και απαξίωση του Νομού Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας τα «πυρά» του στο κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού, όπως καταγγέλλει, στο ζήτημα που αφορά στον δρόμο Πάτρας-Πύργου, αλλά και στην κατάσταση των νοσοκομείων του νομού.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για εκείνη ο Ν. Ηλείας «είναι ξεγραμμένος απ’ τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ’ το μόχθο». Σημείωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται αυτοί, αλλά ότι σχέδιο της είναι «να ευνοήσει μονάχα συμφέροντα είτε στον χώρο της οικονομίας είτε στον χώρο της παιδείας». Την κατηγόρησε για στρατηγική στην Παιδεία που έχει στόχο να ευνοηθούν τα ιδιωτικά κολλέγια.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει στη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περίπου κατά το 1/3. Φέτος τα παιδιά μας που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης εξαιτίας της πανδημίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται σε δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς περίπου 25.000-30.000 εξ αυτών των παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», είπε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ήδη να κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα και περιοχές της περιφέρειας να στερούνται του ευεργετήματος παρουσίας σχολών και φοιτητών», για να τονίσει πως «όλα αυτά γίνονται για έναν στόχο, προκειμένου να ευεργετηθούν τα ιδιωτικά κολέγια και να υπάρξει αυξημένη πελατεία για τα κολλέγια τόσο εκτός της χώρας όσο όμως και εντός». Πρόσθεσε πως «πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής είναι ο Νομός Ηλείας και δυο πανεπιστημιακά τμήματα, το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτά προστίθεται και η «παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Ν. Ηλείας, όπου παρέλαβε το 2019 συμβάσεις ολοκληρωμένες και εργοτάξια σε λειτουργία για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος και σήμερα είναι στις καλένδες και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε πέντε χρόνια». Σημείωσε ότι αν σε όλα αυτά προστεθεί και «η απαξίωση των δομών δημόσιας υγείας και η συνολικότερη απαξίωση της περιοχής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως για τη σημερινή κυβέρνηση, ο Ν. Ηλείας είναι ξεγραμμένος απ’ τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ’ το μόχθο και τη δημιουργικότητα τους, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που είναι να ευνοήσει μονάχα συμφέροντα είτε στο χώρο της οικονομίας είτε στο χώρο της παιδείας».

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνάντησε καθηγητές από το πανεπιστημιακό τμήμα στον Πύργο και τους έδωσε μια υπόσχεση, όπως δήλωσε, «ότι τα σχέδια αυτά, ακόμα και αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκαιο και κυρίως το όφελος, το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας.

«Ζητώ απαντήσεις απ’ τον κ. Μητσοτάκη»

Αυτά τα τρία κεντρικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας με αιρετούς της ΤΑ του Ν. Ηλείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «για τους κυβερνώντες ο Νομός Ηλείας είναι ένας νομός που δεν υπάρχει στον χάρτη», σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή τη συμπεριφορά, διερωτώμενος αν πρόκειται για «εκδικητική συμπεριφορά».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό, αιρετούς εκπροσώπους ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης. Εκπροσωπείτε τους δημότες σας που δικαίως προσδοκούν αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της περιοχής», είπε στους αιρετούς. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι αιρετοί είχαν ζητήσει να τον δουν στο γραφείο του στη Βουλή, όμως εκείνος θεώρησε σκόπιμο να έρθει ο ίδιος στο νομό, καθώς «τα προβλήματα στο Ν. Ηλείας είναι εδώ και πολύ καιρό συσσωρευμένα και οξύνονται και κρίνω σκόπιμη την παρουσία, γιατί πρέπει αυτά να αναδειχθούν». Είπε ότι «συνολικά η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολλές φορές ως ο φτωχός συγγενής. Ο κόμπος όμως φτάνει στο χτένι κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας…».

Αναφορικά με τα θέματα των τμημάτων και τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα Κεραμέως και Καραμανλή» αλλά «ζήτημα Μητσοτάκη» και «πρέπει να δώσει απαντήσεις εκείνος για την υποβάθμιση που βιώνετε». «Δεν ζητώ απαντήσεις από την κ. Κεραμέως ούτε τον κ. Καραμανλή, ζητώ απαντήσεις απ’ τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια «που θα στείλει εκτός 25.000 μαθητές». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ήρθε την πρώτη φορά, δεν ήρθε τη δεύτερη φορά, είναι η τρίτη Παρασκευή, θα τον περιμένω στη Βουλή, πρέπει να έρθει να δώσει απαντήσεις και θα του ζητήσω να δώσει απαντήσεις και για την Αμαλιάδα και να μην κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία του πανεπιστημίου Πατρών, γιατί δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να υποβαθμίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

«Να παρθεί πίσω η απόφαση, τουλάχιστον να παγώσει»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να παρθεί πίσω η απόφαση για τη “μεταρρύθμιση”, τουλάχιστον να παγώσει» καθώς «δεν μπορεί μέσα σε μια χρονιά πανδημίας, τόσο μεγάλης πίεσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να αποφασίζεται η περικοπή του 1/3 των εισακτέων». «Να παγώσει για φέτος και ας δούμε τι θα γίνει από του χρόνου. Να ανοίξουν οι σχολές κανονικά, να εισάγουν τους φοιτητές που εισήγαγαν και πέρυσι και μέσα από αυτό το πάγωμα των διαδικασιών να παγώσει και η διαδικασία της απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να δούμε μέσα από ουσιαστική διαβούλευση ποιο είναι το μέλλον της περιοχής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας».

Σχολίασε ότι τέτοια μείωση εισακτέων δεν θα έχει γίνει ποτέ από την ίδρυση των ελληνικών πανεπιστημίων και πως αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικογένειες τους που θα αναζητούν κολλέγιο μέσα ή έξω απ’ τη χώρα, αλλά και τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα σε σειρά από τμήματα σε περιφερειακές σχολές. «Για να διευκολυνθεί αυτή η στρατηγική η κυβέρνηση αποφάσισε από φέτος να κλείσει τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας», είπε, συμπληρώνοντας πως αυτό έρχεται να προστεθεί και στην εδώ και δύο χρόνια απόφαση να μην ανοίξει, όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τμήμα ΤΕΦΑ στον Πύργο, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, «μελλοντική προοπτική υποβάθμιση της περιοχής».

Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, είπε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε την αγωνία και την ανοχή των συμπολιτών μας όλων καθολικά ήταν η εξέλιξη με τα πανεπιστήμια. Βεβαίως υπάρχει το υπόβαθρο της αγανάκτησης για το Πάτρα-Πύργος που το ακούμε και δεν το πλησιάζουμε ποτέ, υπάρχει το πρόβλημα με τα νοσοκομεία που διαλύθηκαν στην κυριολεξία, της Αμαλιάδας ουσιαστικά δεν λειτουργεί, του Πύργου λειτουργεί σε επικίνδυνες συνθήκες, κατέθεσα γι’ αυτό στη Δικαιοσύνη». Πρόσθεσε ότι «η κρουαζιέρα δεν αποδίδει αυτά που θα έπρεπε, με βάση την κακή ρύθμιση που έχει γίνει και ήρθε η χαριστική βολή με το κλείσιμο των τμημάτων μέσα από μια υποτιθέμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης που ουδόλως είναι μεταρρύθμιση, γιατί είναι στοχοποιημένη εφαρμογή μιας πολιτικής περιορισμού των δημοσίων δομών στην Ηλεία. Αυτό μας κάνει να αγανακτούμε».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com