Το σχέδιο Κικίλια για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), o επιχειρησιακός βραχίονας του ΕΣΥ, ανεβαίνει επίπεδο, τη στιγμή που οι ανάγκες διακομιδών και αεροδιακομιδών της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς.
Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 12.000.000 ευρώ, που αφορά περισσότερους από 4.000 εργαζομένους του.
Το σχέδιο, που δημοσιεύεται στα Νέα του Σαββατοκύριακου, εκπονήθηκε, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ».
Ο στόχος διττός: Από τη μία, η ενίσχυση των υποδομών και των μέσων του Ε.Σ.Υ από την άλλη, η αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού του.
Η διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας αλλά και η ενίσχυση του στόλου των μέσων του ΕΚΑΒ μέσα και από την μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τόσο σε πτητικά όσο και σε επίγεια μέσα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, για μιας πρώτης τάξως… update.
Μάλιστα, πληρώματα και μέλη του ΕΚΑΒ δηλώνουν στα «Νέα» πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια των δυνατοτήτων, του χειρισμού αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης του υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτουν.
Με άλλα λόγια θα εκπαιδευτούν σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τη διάσωση με πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα της Νησιωτικότητας και της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς.
Απομακρυσμένα νησιά, άγονες περιοχές
Είναι κοινός τόπος ότι κανείς δε μπορεί να παραβλέψει πως η άσκηση των καθηκόντων των στελεχών του ΕΚΑΒ γίνεται υπό αντίξοες και στρεσογόνες συνθήκες και συμπεριλαμβάνει τόσο την διάσωση και σταθεροποίηση του ασθενούς όσο και την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά του σε υγειονομικό σχηματισμό.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος, είναι η θωράκιση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών των υγειονομικών του στελεχών προς τους πολίτες.
Η αναδιοργάνωση του Φορέα και η ομαλή προσαρμογή του προσωπικού και των υπηρεσιών του στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο λόγω της πανδημίας covid-19 όσο και λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών στο πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με συγκεκριμένα βήματα:
• Με την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και συγχώνευση με ΚΕΠΥ –το υπουργείο υγείας έχει ένα επιχειρησιακό βραχίονα για τη διαχείριση κρίσεων
• Με την δημιουργία συντονιστικού ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη
• Με την επιτάχυνση και υλοποίηση της δωρεάς του ΙΣΝ με νέα πτητικά μέσα
• Με την εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ και εργαζομένων κέντρων υγείας για τη χρήση μέσω ατομικής προστασίας στα νησιά
Με τη δημιουργία συντονιστικού για τη διαχείριση προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας των περιστατικών covid.
Έκτακτο Επίδομα Συμμετοχής για τους εργαζόμενους
Το πρόγραμμα αναβαθμίζει και υποστηρίζει πολυδιάστατα το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ καθώς οι συμμετέχοντες πέρα από τις πολύτιμες γνώσεις που θα αποκομίσουν θα λάβουν και έκτακτο επίδομα συμμετοχής, κάτι που αποτελεί μια ακόμα έμμεση ένδειξη της αναγνώρισης των υπηρεσιών τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα.