Σκέρτσος: “Οι ιδιώτες να ρίξουν χρήματα σε επενδύσεις και κατανάλωση”
Πρόσκληση προς τους ιδιώτες, να ρίξουν τα «μεγάλα ταμειακά αποθέματα που έχουν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα», σε επενδύσεις και κατανάλωση «για να ξεκινήσει ξανά η αναπτυξιακή διαδικασία», απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Και πρώτα για το “ Ελλάδα 2.0”, που είναι «η νέα, καλύτερη εκδοχή της χώρας μας», υπογράμμισε ότι «ενώ στο παρελθόν είχε πόρους και δεν είχε σχέδιο, τώρα έχει και πόρους και σχέδιο. Και αυτό έχει συμβεί γιατί ζητήσαμε -πριν καν προκύψει η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο- από μια επιτροπή καταξιωμένων ανθρώπων, επιστημόνων αλλά και ανθρώπων από την αγορά, να καθίσουν και να μας πουν ποια είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, της εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούμε και να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και καλύτερα από αυτόν».
Γιατί, επιχειρηματολόγησε, «πρέπει πάντα να συγκρινόμαστε με το τι κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, δεν μπορεί η Ελλάδα να υπολείπεται πάντα από αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάνω σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο που πήραμε από την Επιτροπή Πισσαρίδη, χτίσαμε το δικό μας εθνικό σχέδιο.
Είναι ένα σχέδιο, με εθνική ιδιοκτησία για πρώτη φορά, δεν έχουμε δηλαδή ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό και μάς λένε τι να κάνουμε», σημείωσε με νόημα ο Α. Σκέρτσος και συνέχισε:
«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει καταλάβει ποια είναι τα προβλήματα και έχει βρει τις λύσεις για να τα θεραπεύσει. Είναι ένα σχέδιο που έχει 107 μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, 67 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας, του κράτους, της εκπαίδευσης.
Ήδη πολλά από τα έργα του έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους, έχουμε πάρει πολύ καλές κριτικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιεχόμενο, τα χρονοδιαγράμματα, για τους στόχους που έχουμε θέσει, και θεωρούμε ότι θα εγκριθεί σύντομα, εντός Ιουνίου, για να αρχίσει και στην πράξη η εκταμίευση».
Όταν ρωτήθηκε, από το δημοσιογράφο Ζώη Τσώλη, ποιο είναι το μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε: «Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε κανονικότητα, ταχύτατα, υπάρχουν πόροι και επενδύσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα.
Το Δημόσιο έχει χρήματα να διαθέσει αλλά πρέπει και οι ιδιώτες, τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα που έχουν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα, να τα ρίξουν σε επενδύσεις και κατανάλωση για να ξεκινήσει ξανά η αναπτυξιακή διαδικασία».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στις μεταρρυθμίσεις. Πιο πρόσφατη από τις οποίες, η ανακοίνωση την Τετάρτη, του καταλόγου με τα νέα πειραματικά και πρότυπα σχολεία που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα. «Κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα έχει πλέον το δικό της πρότυπο/πειραματικό σχολείο, και είναι μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται», ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα.
Και για τις μεταρρυθμίσεις γενικώς, ανέφερε ότι «έχουμε μια τεράστια λίστα πραγμάτων για τα οποία δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε. Ο στόχος μας είναι αυτά τα οποία είπαμε, να γίνουν». Άλλωστε, και ο στόχος της δικής του δουλειάς, όπως είπε, είναι «να βλέπουμε σε καθημερινή βάση πώς υλοποιούνται οι δεσμεύσεις».
Έκανε ειδική μνεία και στις δεσμεύσεις- ετήσιο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του έτους, σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά: «είναι κι αυτό μια θεσμική παρέμβαση και μια μεταρρυθμιστική τομή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος».
«Ο κορονοϊός μάς εκτροχίασε σε πολλά πράγματα ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό χωρίς όμως να μας βγάλει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αποτέλεσε μια αφορμή για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, για τον ανασχηματισμό της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ταχύτερους ρυθμούς, για να προσθέσουμε κλίνες, ιατρικό προσωπικό και τεχνολογικά εργαλεία στη Δημόσια Υγεία.
Να εντείνουμε τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο ενός ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υγείας» προσέθεσε ο κ. Σκέρτσος και υπογράμμισε: «Αυτά όλα είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, γίνονται, υλοποιούνται και θα συνεχίσουν να γίνονται με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς μετά το τέλος της πανδημίας».
Η χώρα, μαζί με τον καλύτερο καιρό, μπορεί να κάνει το άλμα προς την ελεγχόμενη επαναλειτουργία της αγοράς και του τουρισμού.