Ψηφιακή κάρτα: Πρόστιμο ανά εργαζόμενο και λουκέτο στον εργοδότη
Ανοίγοντας την παρουσίαση ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου της χώρας.
«Η εργασιακή νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη. Είναι 40 ετών, ο βασικός πυρήνας της πηγαίνει πίσω στο 1982 και υπάρχει μία έλλειψη προσαργογής στις οικονομικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις» εξήγησε, σημειώνοντας πως «το 1982 δεν υπήρχε ούτε ως όνειρο το Ίντερνετ και πολύ περισσότερο η τηλεργασία».
Παράλληλα πρόσθεσε, «είναι κοινή διαπίστωση πως υπάρχει μαύρη υποδηλωμένη εργασια, απλήρωτες υπερωρίες και σε πολλές περιπτώσεις εκμετάλλευση των εργαζομένων και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη εκσυγχρονισμού της εργασιακής νομοθεσίας «με έναν τρόπο που να δίνει ευκαιρίες, να κατοχυρώνει νέα δικαιώματα και να ωθεί την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Όπως παρατήρησε, αυτή τη στιγμή «έχουμε διαφορετικό καθεστώς για τις υπερωρίες στη βιομηχανία (ανώτατο όριο 96 ώρες τον χρόνο στην βιομηχανία και 120 στους υπόλοιπους κλάδους).
Επιπλέον, συνέχισε, «η απαγόρευση λειτουργίας τις Κυριακές ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας και των υπηρεσιών που χρειάζονται επταημερη λειτουργία – όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μη εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας εμποδίζει την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων που θέλουν να δουλεύουν περισσότερο σε μία περίοδο του έτους και να έχουν μικρότερο ωράριο ή ημέρες άδειας την επόμενη (π.χ. φοιτητές, γονείς, φροντιστές ατόμων με αυξημένες ανάγκες, άτομα που έχουν εύτερη απασχόληση)».
Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr