Φορολογικές δηλώσεις: 8 ερωτήσεις–απαντήσεις για e-δαπάνες, τεκμήρια και ενοίκια
Τρεις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τη φορολόγηση μέσω τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020 θέτει τελικά η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με αποτέλεσμα να σφίγγει ο κλοιός για όσους, αν και πληττόμενοι, φορολογήθηκαν κατά το παρελθόν βάσει τεκμαρτής δαπάνης.
Έτσι, το καλοκαίρι, με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, αρκετοί θα διαπιστώσουν ότι παρά τη μείωση των εισοδημάτων τους το 2020, λόγω της πανδημίας, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους, με λιγότερα εισοδήματα.
Επίσης, κλιμακωτά θα υπολογίζεται και το «πέναλτι» για όσους φορολογουμένους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές συναλλαγές βάσει του εισοδήματός του.3
- Για ποιες κατηγορίες απενεργοποιείται η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων;
Τα τεκμήρια απενεργοποιούνται για:
- Οσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη ή έκλεισαν με κρατική εντολή ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
- Εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.
- Ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2020.
- Οσους εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19.
- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να απαλλαγεί ένας πληττόμενος από την πανδημία από τη φορολόγηση μέσω τεκμηρίων διαβίωσης;
Για την απαλλαγή από τα τεκμήρια η τροπολογία δεν θέτει μία αλλά τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν σωρευτικά, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους έχουν φορολογηθεί κατά το παρελθόν βάσει τεκμαρτής δαπάνης.
Ειδικότερα, όπως ορίζεται, θα πρέπει σωρευτικά να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
- Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.
- Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.
- Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον πρόσθετο φόρο 22% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές; Ο πρόσθετος φόρος 22% δεν εφαρμόζεται για τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία με νόμο θεωρήθηκε ως πληττόμενη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.
- Εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
- Φορολογούμενους που είχαν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.
- Εργαζόμενους που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020.
- Τα στοιχεία προκύπτουν από λίστες που είχαν αποστείλει οι επιχειρήσεις στα αρμόδια υπουργεία.
- Ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη βάσει νόμου οποτεδήποτε εντός του 2020.
Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr