Βαρβιτσιώτης: “Η Ελλάδα υπέρ της ισότιμης συμμετοχής μικρών και μεγάλων στην ΕΕ”
Η ΕΕ και πώς την οραματίζονται και την θέλουν οι πολίτες της, ήταν το θέμα συζήτησης που έθεσε επί τάπητος η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε ενόψει της προετοιμαζόμενης από την ΕΕ, Διάσκεψης, για το μέλλον της Ευρώπης, που θα αρχίσει στις 9 Μαΐου, στο Στρασβούργο.
Όπως τονίστηκε στην Επιτροπή, στον πανευρωπαϊκό διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει στα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα συμμετάσχει ενεργά, ενώ η ελληνική ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέψεις χρηστών που καταθέτουν απόψεις και προτάσεις για το μέλλον μιας Ευρώπης ισότιμης, δίκαιης, αποτελεσματικής και δημοκρατικής.
«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής μικρών και μεγάλων στην ΕΕ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τη «διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».
«Πριν από 200 χρόνια αποφασίσαμε να κοιτάξουμε προς τη Δύση, πριν 40 χρόνια γίναμε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του δυτικού κόσμου, και πλέον έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε για το πώς θέλουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, είναι διαχρονικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έδωσε έμφαση «στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά Κοινοβούλια σε αυτή την πανευρωπαϊκή διαβούλευση», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα, θα συμμετάσχει ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς από τον Μάιο θα ξεκινήσει ένας ανοικτός και πλατύς διάλογος στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η εκκλησία, οι ίδιοι οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη τη χρονιά που πέρασε, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε γενναία βήματα μέσω του ευρωπαϊκού εμβολιασμού», ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα «γενναίο πακέτο το οποίο για πρώτη φορά καθιστά την ίδια την Ευρώπη ως φορέα δανεισμού για λογαριασμό των μελών της».
«Αντίθετα με παλαιότερες συζητήσεις περί θεσμικών ζητημάτων, η πανδημία οδήγησε να μπούνε μπροστά οι πραγματικές αγωνίες και αυτό που ανακαλύφθηκε όλη αυτή τη χρονιά της μεγάλης πίεσης, είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για το που θέλουμε να πάει η Ευρώπη, για το ποια είναι η Ευρώπη στον κόσμο, ποια είναι η Ευρώπη απέναντι στους πολίτες της», επεσήμανε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε τις 6+1 βασικές προτεραιότητες της Ελλάδος απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, που είναι: ασφάλεια, μετανάστευση, πολιτικές Κοινωνικής Συνοχής, «Ψηφιακή Ευρώπη», Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, και Κράτος Δικαίου.
Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνούς, που έθεσε θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη και πάγια θέση υπέρ της διαφύλαξης του δικαιώματος αρνησικυρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως είναι κατοχυρωμένο από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες».
«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής κάθε χώρας, με ακριβώς τους ίδιους όρους, είτε είναι μικρή ή μεγάλη. Όποιος έχει διαφορετική άποψη θα πρέπει να την θέσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό, ώστε να ξέρει για ποια Ευρώπη συζητάμε, την Ευρώπη της ισότιμης συμμετοχής ή την Ευρώπη των “πλειοψηφιών”», ανέφερε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα, ότι «είναι πάγια στρατηγική της Ελλάδας να αναδεικνύει το ζήτημα της νησιωτικότητας, ενώ επεσήμανε ότι «είναι ανάγκη η χώρα μας να συνεισφέρει στη Διάσκεψη μια σοβαρή οπτική πάνω στον ρόλο της Ευρώπης απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις ασφάλειας, όπως στην περίπτωση των σχέσεων με την Τουρκία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε ότι «ο διάλογος πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά, ενόψει της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης». Έμφαση έδωσε ο κ. Κακλαμάνης στη συμμετοχή των νέων μέσα από την διαδραστική και πολύγλωσση πλατφόρμα, τονίζοντας ότι είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που πρέπει να πετύχει.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεισφέρει έμπρακτα για την κινητοποίηση των πολιτών μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή ανανέωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πανευρωπαϊκός διάλογος που ξεκινά είναι μια ευκαιρία για να ξαναδούμε και να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες για το τι Ευρώπη θέλουμε και πως μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα».
«Τα εθνικά Κοινοβούλια οφείλουν να έχουν ισότιμο και εξαιρετικά δυναμικό ρόλο και να διαχειριστούν αποτελεσματικά και ουσιαστικά αυτό τον διάλογο με τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν μέσα από τη διαδραστική πλατφόρμα με προτάσεις, και η Βουλή πρέπει να οργανώσει θεσμικά με τον καλύτερο τρόπο τη διαδικασία, ώστε να γίνει ένας ανοικτός, δημιουργικός διάλογος, που θα φέρει την Ελλάδα στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής συζήτησης», επεσήμανε ο κ. Καιρίδης.
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχόβης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι «είναι ήδη δημοφιλής η διαδικτυακή πλατφόρμα, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε πριν τέσσερις μέρες».
«Έχουμε περίπου τέσσερις με πέντε χιλιάδες, καθημερινά, επισκέψεις στη πλατφόρμα νέων χρηστών. Ήδη έχουν εισαχθεί εκατοντάδες προτάσεις για 121 εκδηλώσεις. Τα δημοφιλέστερα θέματα που αναζητούν είναι, η ευρωπαϊκή δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η ισχυρότερη οικονομία ως προς την κοινωνική δικαιοσύνη και την απασχόληση. Αυτό μας δείχνει μια κατεύθυνση και μια αίσθηση ως προς τα διδάγματα που πρέπει να πάρουμε και τις λύσεις που πρέπει να δώσουμε», τόνισε ο κ. Μοσχόβης και συμπλήρωσε:
«Η πλατφόρμα είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Το κοινωνικό δίκτυο ευρωπαϊκής δημοκρατίας, είναι ανοιχτό σε όλους και εύκολο στη χρήση του, διαλύει τα σύνορα, γλωσσικά, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με τη χρήση των 24 επίσημων γλωσσών της πλατφόρμας. Σκοπός είναι οι συνδιασκέψεις, μέχρι την άνοιξη του 2022, να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα. Και είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας οδικός χάρτης της Συνδιάσκεψης, για το μέλλον της Ευρώπης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε ότι «καθοριστική για την ίδια τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, είναι η ικανότητα ή η αποτυχία της Ευρώπης να δίνει σωστές και δίκαιες λύσεις και να γίνεται το στήριγμα τους».
Όπως είπε, «οι επιδόσεις της ΕΕ στη πανδημία κανέναν δεν ικανοποιούν, καθώς οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης έδειξαν για μια ακόμα φορά τις προθέσεις τους».
«Αμφιβάλουμε για τα στάση των συντηρητικών δυνάμεων της ΕΕ, κυρίως των βορείων χωρών, που ενδιαφέρονται κυρίως για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Αν αποτύχει η Διάσκεψη, η νομιμοποίηση της Ένωσης θα είναι πιο σαθρή. Η Διάσκεψη θα πρέπει να κλείσει το χάσμα μεταξύ των λαών και όχι να αφήσει να επιβάλλονται δογματικές πολιτικές κατά των νότιων χωρών», υπογράμμισε ο κ. Μπουρνούς.
«Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι να μη νοθευτεί στη Διάσκεψη η λαϊκή βούληση και ο λόγος των πολιτών, των μαθητών, των φοιτητών και των άλλων νέων. Και να μην υπάρξει στο τέλος μια “επιτροπή σοφών” που θα αλλοιώσει τα συμπεράσματα. Και ελπίζω ότι η πλατφόρμα, να μη δημιουργήθηκε ως άλλοθι για να κρύψει το χάσμα μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της, το οποίο αποκαλύφθηκε με την πανδημία», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και συμπλήρωσε:
«Με την πανδημία και την προηγούμενη κρίση φανερώθηκαν οι μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στην ΕΕ και ότι χάθηκε το όραμα της ευημερίας που είχε υποσχεθεί η Ευρώπη. Οι λαοί αμφιβάλλουν σοβαρά αν η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την άρση των ανισοτήτων».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, επεσήμανε ότι «με την κρίση της πανδημίας, η ΕΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» και πρόσθεσε ότι «για να έχει η Ευρώπη ένα κοινό όραμα, πρέπει να επαναξιολογηθεί και να ενισχυθεί η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
«Πρέπει να δώσει πιο ηχηρή απάντηση στην οικονομική και πανδημική κρίση με γενναίες πολιτικές. Και εμείς, με τη συμμετοχή μας πρέπει να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Τις συνέπειες της πανδημίας πρέπει να τις δούμε ως παράθυρο ευκαιρίας για να ανατρέψουμε παρωχημένες πολιτικές», είπε ο κ. Πάνας και κατέληξε:
«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και να μην αφήσει κανένα πολίτη της στο περιθώριο. Γι΄ αυτό και η Διάσκεψη είναι σημαντική και δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για να εμπεδωθεί ένα δίκαιο δημοκρατικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, χαρακτήρισε «προσχηματικές τις συζητήσεις που γίνονται για μια δημοκρατικότερη και δικαιότερη Ευρώπη», τονίζοντας ότι «οι όποιες εκκλήσεις των λαών απορρίπτονται καθημερινά από την ένωση των μονοπωλίων, η οποία μέσα από τα αντιλαϊκά όργανα της, αυξάνει την καταπίεση των εργαζομένων και τις ανισότητες των λαών και μειώνει τις δημοκρατικές ελευθερίες».
«Οι ευρωπαϊκές αξίες αποδείχθηκαν πρόσφατα ποιες είναι πραγματικά, από την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση της επώδυνης υγειονομικής πανδημίας. Αυτές οι προσχηματικές αξίες της ΕΕ κατέρρευσαν την ίδια ώρα που θησαύρισαν και θησαυρίζουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος.
«Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη των Εθνών και των πολιτών και όχι των τραπεζών και της ολιγαρχίας. Για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χρειάζονται να παρθούν αναγκαία και δίκαια μέτρα, όπως τα ανέδειξε η πανδημία», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη, «να διασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή στο διάλογο των νέων», υπογράμμισε ότι «πρέπει να προβληματίσει η αύξηση των ευρωσκεπτικιστών, αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει κοινό νόμισμα μεταξύ τόσο διαφορετικών χωρών» προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο μόλις φανούν τα αποτελέσματα των επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας».
«Πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα και να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι για να μην ονειροβατούμε, ειδικά στην Ελλάδα, μέσα σε ένα αβέβαιο μέλλον», ανέφερε ο κ. Βιλιάρδος.
«Μιλάμε για μια ΕΕ που λειτουργεί με τον βηματοδότη του Βερολίνου. Και εκείνο που πρέπει να τεθεί στη συζήτηση είναι αν ο ρόλος της ΕΕ θα παραμένει ίδιος, δηλαδή ένας αδιάφορος παρατηρητής», υπογράμμισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.
« Ένα καίριο ζήτημα είναι αν η Διάσκεψη οδηγήσει στην αναθεώρηση της Λισσαβόνας και αντί να μείνει ένα κενό γράμμα να αντιμετωπίσει σοβαρά κρίσιμα θέματα», τόνισε.
Όπως είπε η κ. Σακοράφα, «για την Ελλάδα ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι η θεσμική κατοχύρωση της νησιωτικότητας». «Χωρίς αυτήν η χώρα μας εξαφανίζεται από τον ευρωπαϊκό χάρτη. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και πρέπει να δοθεί βάρος στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές», πρόσθεσε.
Πρότεινε παράλληλα, την στενή συνεργασία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την επιτροπή περιφερειών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα.
Η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, έδωσε έμφαση «στην ενεργοποίηση της άμεσης δημοκρατίας» και τόνισε την ανάγκη συνεργασιών πριν την κατάληξη των συμπερασμάτων της Διάσκεψης.
«Πρέπει στα εθνικά Κοινοβούλια να υπάρξει ένα σύστημα διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων, να γίνει μία οριζόντια διαδικτυακή συνεννόηση και επικοινωνία μεταξύ τους ώστε να συνδιαμορφώσουν ένα τελικό κείμενο με τις προτάσεις τους», σημείωσε.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, τόνισε ότι στην ΕΕ, «δεν υπάρχει θεσμική αναβάθμιση που θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση των κρίσεων», ενώ σημείωσε ότι, «η Διάσκεψη θα είναι σημαντική αν παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της ΕΕ απέναντι στους πολίτες και δεν μείνουν οι συζητήσεις μόνο στα χαρτιά».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μίλησε για δύο ισχυρές δυνατότητες της Ευρώπης, την ψηφιακή δημοκρατία και την ενεργή εμπλοκή των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «αν δεν φτάσουμε στην αναθεώρηση της Συνθήκης θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό».
Παράλληλα πρότεινε την δημιουργία κοινών ομάδων ενημέρωσης και διαλόγου στις περιφέρειες της χώρας.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό κομβικό σημείο τη συμμετοχή των νέων στον ευρωπαϊκό διάλογο» και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει αρωγός σε αυτή την πανευρωπαϊκή διαδικασία και να τους δώσει την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον».