Η τριπλή καινοτομία της Ελλάδας στα δίκτυα 5G και τα πλάνα των παρόχων
Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ για τη στήριξη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).
«Ο στόχος που έχει τεθεί από τους μάνατζερς ως προς το Υπερταμείο είναι μέσα τους προσεχείς λίγους μήνες να κλείσει το λεγόμενο PPM ((Private Placement Memorandum), δηλαδή να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια (από ιδιώτες). Στόχος είναι το ΦΑΙΣΤΟΣ να αρχίσει να επενδύει φέτος» γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση των Digital Talks, που το ψηφιακό κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώνει την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα.
Το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο αξιοποιεί έσοδα 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για το 5G, συν τα πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, που τώρα συγκεντρώνονται, αποτελεί μία μόνο από τις καινοτομίες, που η Ελλάδα εισήγαγε διεθνώς ως προς τα δίκτυα 5ης γενιάς.
Τριπλή καινοτομία και προοπτική για 69.000 θέσεις εργασίας
Όπως επισήμανε ο κ.Πιερρακάκης η εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης για το 5G, η οποία βασίστηκε σε τρία καινοτόμα στοιχεία, απαίτησε μια μάχη με τον χρόνο κι ένα άλμα προς τα εμπρός. Η πρώτη ελληνική καινοτομία ήταν, κατά τον κ. Πιερρακάκη, η ίδια η δημοπρασία, η οποία αφορούσε και τις τέσσερις «μπάντες» του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 και 26 GHz). «Οι περισσότερες άλλες χώρες, ακόμη κι εκείνες που είχαν ξεκινήσει πριν από εμάς, το 2018, ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες σε όλες τις μπάντες» σημείωσε και πρόσθεσε πως έτσι η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη, για την οποία υπενθύμισε πως βάσει της δημοπρασίας προβλέπεται να φτάσει στο 60% στην τριετία και στο 94% στην εξαετία.
Η δεύτερη καινοτομία ήταν το ενταγμένο στο Υπερταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, μέσω του οποίου τα χρήματα της ίδιας της δημοπρασίας αξιοποιούνται για να «γεννηθεί» μια αγορά βασισμένη στο 5G. Όπως υπενθύμισε ο κ.Πιερρακάκης, βάσει μελέτης της ΕΥ, μέχρι το 2030 η ανάπτυξη του 5G αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα πρόσθετη προστιθέμενη αξία έως 12,4 δισ. ευρώ και έως και 69.000 θέσεις εργασίας. «Η αξία αυτή όμως, δεν θα προέλθει τόσο από τις ίδιες τις υποδομές ή τους παρόχους, όσο από τους κάθετους τομείς της οικονομίας, που θα αλλάξουν χάρη στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, όπως η υγεία ή οι μεταφορές» σημείωσε. Έτσι το ΦΑΙΣΤΟΣ προικίστηκε με το 25% των εσόδων των δημοπρασιών, ενώ θα σηκώσει και ιδιωτικά κεφάλαια, για να επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, που στα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει αυτή την πρόσθετη αξία. Ήδη το ΦΑΙΣΤΟΣ δίνει έμπνευση για την εφαρμογή του μοντέλου των στοχευμένων ταμείων 5G στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Το τρίτο καινοτόμο στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι -όπως επισήμανε- ότι δεν δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα, αλλά κρατήθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι του, που διατίθεται δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και startups, που δημιουργούν υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με το 5G. «Ό,τι έχει μέσα τη λέξη “smart”, έξυπνες πόλεις, έξυπνα τηλέφωνα κτλ, σχετίζεται με το 5G και χαιρόμαστε πολύ που η Ελλάδα αποδεδειγμένα μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι» πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός «Διαδρόμου 5G», που θα ξεκινά από την Αττική και θα καταλήγει στα βόρεια σύνορα της χώρας, διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές μεταφορές μέσω αυτόνομων οχημάτων (AV) φορτηγών.