Επικουρική σύνταξη: Με ρήτρα ασφαλείας ο κεφαλαιοποιητικός κουμπαράς
Με «δίχτυ ασφαλείας» έρχεται το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Όπως αποκάλυψε αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποδέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ της διαΝΕΟσις για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση εξετάζει να ενσωματώσει στο νέο σύστημα «ρήτρα – κόφτη» πιθανών αρνητικών αποδόσεων, ώστε ο ασφαλισμένος να λαμβάνει τουλάχιστον το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλλει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγου, ωστόσο, ο κίνδυνος της αγοράς είναι μικρότερος από ότι νομίζουμε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είπε, στις περισσότερες χώρες τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν οδηγήσει σε πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις σε βάθος 10ετίας.
Στη Νορβηγία για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού Ταμείου ισούται με το 1,5% όλων των χρηματιστηρίων του κόσμου, ενώ οι αποδόσεις του κυμαίνονται λίγο πάνω από το 3% σε μακροχρόνια βάση. Ο αρμόδιος υφυπουργός προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει το σύστημα, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέφτει συνεχώς ως ποσοστό του μέσου μισθού και από το 16% το 2020 θα βρεθεί στο 9,5% το 2060.
Αντίθετα εκτίμησε πως το νέο σύστημα θα μπορεί να δίνει στην ωρίμανσή του, υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ενώ θα συνιστά ισχυρό αντικίνητρο στην μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία. Η αύξηση, μάλιστα, των αποταμιεύσεων θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εν τέλει σε υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις.
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την ΑΕΔΑΚ και την ΕΔΕΚΤ, τα οχήματα που δημιουργήθηκαν για να παρέχουν επαγγελματική διαχείριση στα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία παρά την μεγάλη έκθεση σε ελληνικά αξιόγραφα και παρά τις ακραίες διακυμάνσεις της ελληνικής χρηματαγοράς τα τελευταία χρόνια, σημείωσαν εξαιρετικές σωρευτικές αποδόσεις των αποθεματικών τους την περίοδο 2003 – 2020.
Οι πραγματικές σωρευτικές αποδόσεις τους έφτασαν το 93% και το 67% (πραγματικές ετήσιες αποδόσεις 3,7% και 2,9%). Αναφερόμενος στο νέο, δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα μετατρέπεται σταδιακά από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, είπε ότι θα έχει επαγγελματική διαχείριση, ισχυρή εποπτεία και την μέγιστη δυνατή διαφάνεια για τους ασφαλισμένους του.
Κατά τον κ. Τσακλόγλου, η μεταρρύθμιση υπαγορεύεται ως αναγκαιότητα λόγω της δημογραφικής γήρανσης. Η Ελλάδα έχασε το 1/3 των νέων της μέσα σε 40 έτη. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 διπλασιάστηκαν και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44%…
Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr