Γεραπετρίτης: Ο εμβολιασμός είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει επιχειρήσει η Πολιτεία
“Ο εμβολιασμός είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει επιχειρήσει η ελληνική Πολιτεία εδώ και δεκαετίες”, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών”, με θέμα “Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία – Η πρόκληση του εμβολιασμού”, είπε μεταξύ άλλων: “είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, όχι μόνο γιατί αφορά σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού σε λίγο χρόνο, υπό συνθήκες πολύ περιορισμένης προσφοράς και μεγάλης ζήτησης, αλλά γιατί αποτελεί δύσκολη διαχειριστική άσκηση.
Έχουν αποτύχει χώρες, παραδοσιακά πολύ ισχυρά κράτη, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, που έχουν πάρα πολύ χαμηλούς δείκτες σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των εμβολίων. Απέτυχαν επίσης χώρες οι οποίες παραδοσιακά συνδέονται με το κοινωνικό κράτος, όπως οι Σκανδιναβικές που δεν μερίμνησαν να υπάρχουν οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων”.
“Ακολουθούμε”, τόνισε, “μια όσο το δυνατόν λελογισμένη στάση, προσπαθώντας κατά το δυνατόν επί τη βάση των δεδομένων που έχουμε με τις παραδόσεις που γίνονται, πάντοτε όμως διασφαλίζοντας ότι υπάρχει η αναγκαία δεύτερη δόση”.
Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «τεράστιο διπλωματικό πόλεμο γύρω από τη διάθεση των εμβολίων» και συνέχισε: “Στην πρώτη φάση της πανδημίας ο πόλεμος αυτός έλαβε χώρα σε ό,τι αφορά τα ιατρικά αναλώσιμα.
Είναι πραγματικά τρομακτικό, να γίνονται παραγγελίες για αναγκαίο ιατρικό υλικό και καθ’ οδόν το υλικό αυτό να πηγαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες πλειοδότησαν στην προσφορά τους. Είχαμε φαινόμενα διπλωματικής πειρατείας είχαμε πολύ μεγάλο διαγωνισμό”.
Εκτίμησε δε πως “τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με έμφαση ένα φαινόμενο, το οποίο θα έχει να κάνει με τον εμβολιασμό του τρίτου κόσμου”.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, λέγοντας: “Η ΕΕ είναι αυστηρότερη σε ό,τι αφορά γενικά τις εγκρίσεις των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρονική υστέρηση. Το δικαιϊκό σύστημα στην Ευρώπη στηρίζεται σε αξιακές παραδοχές που δεν είναι πάντα επ’ ωφελεία ευέλικτων διαδικασιών.
Στο Ισραήλ για παράδειγμα, το οποίο έλαβε ένα μεγάλο αριθμό δόσεων και έχει εμβολιάσει το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, πέραν του τυχόν επιπλέον κόστους υπήρξε και μια πολύ μεγάλη παραχώρηση, η παραχώρηση σημαντικών δεδομένων από τους πολίτες του Ισραήλ. Το δίκαιο της ΕΕ είναι πάρα πολύ αυστηρό σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα και θα ήταν σχεδόν αδύνατον να έχουμε τέτοιου τύπου συμφωνίες”.
Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ για την καθιέρωση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων, μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι “ο σκοπός δεν είναι να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, αλλά εκείνοι οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί να μην χρειάζεται να υποστούν ορισμένες διαδικασίες όπως το να έχουν κάνει τεστ πριν να ταξιδέψουν ή να ελέγχονται δειγματοληπτικά κατά την άφιξή τους ή να μπαίνουν σε καραντίνα”.
Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν ο Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο Μιχάλης Πικραμένος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν. καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ και η Χριστίνα Ακριβοπούλου, διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου.