Μητσοτάκης: Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού
“Η Ελλάδα μεγαλώνει” είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού όταν το επιλέξει και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818.
“Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού όταν το επιλέξει και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
“Τέσσερις μήνες μετά οι θάλασσές μας διπλασιάζονται. Δικαίωμα που η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει σε όλη την επικράτεια. Προφανώς και στην Κρήτη. Με τρόπο και χρόνο που εμείς θα το επιλέξουμε. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα”, είπε χαρακτηριστικά.
“Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο”, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
“Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε να διαχειριστεί τόσες πολλές και διαφορετικές προκλήσεις από τους γείτονές μας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
“Δεν ξεχνάμε την στάση και την διπλή γλώσσα της Άγκυρας και προσερχόμαστε με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές αλλά και χωρίς αφέλεια”. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υπενθύμισε την προοπτική κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα.
“Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αν δεν συμφωνήσουμε πρέπει να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε την διαφωνία μας στα διεθνή όργανα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα κάλεσε και τα ΜΜΕ να μην γίνονται εύκολα μεγάφωνα των τουρκικών δηλώσεων γιατί έτσι δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πανδημία λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει με μικρά και προσεκτικά βήματα στην μερική κανονικότητα.
Στο κομμάτι του κορονοϊού και των εμβολιασμών τόνισε ότι “κλείνει ο πρώτος κύκλος των εμβολιασμών για υγειονομικούς και των άνω των 85”.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα 144 νέα σημεία εμβολιασμού από σήμερα, ενώ τόνισε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα ακολουθεί τον ρυθμό των παραλαβών.
“Χθες ξεκίνησε και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού. Αύριο θα θέσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την πρόταση για το πιστοποιητικό. Αλλά και την άμεση έγκριση των εμβολίων που είναι σε στάδιο αδειοδότησης. Και να πιέσουμε τη Pfizer να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει”, σημείωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των Λυκείων.
“Δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη οικονομία”, σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
“Τα διδάγματα του 2020 μπορούν να είναι φάρος για την πορεία στο 2021. Ενότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις και αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το βήμα των 12 νμ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
“Σήμερα διευρύνουμε την εθνική ομοψυχία. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση αλλά και σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.