Υγεία και οικονομία, η επόμενη μέρα
Γράφει ο Χρήστος Κέλλας
Τους τελευταίους δύο μήνες η Πατρίδα μας, όπως κι ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετώπισε έναν ύπουλο εχθρό, τον Covid-19, ο οποίος προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και δοκίμασε τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, ενώ έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην οικονομία.
Ιστορικά, έχει αποδειχτεί ότι η παγκόσμια κοινότητα βγαίνει πιο δυνατή μέσα από τις κρίσεις. Αυτό καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε και σήμερα.
Καταρχήν, ο ιός δεν είναι ανίκητος! Τόσο εγώ, με πίστη στο Θεό κι εμπιστοσύνη σε άξιους επιστήμονες, όσο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παλέψαμε σκληρά και, τελικά, νικήσαμε.
Ωστόσο, η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται. Γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας, εις βάθος χρόνου, δίνοντας το παράδειγμα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Η πανδημία κατέδειξε με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι η δημόσια υγεία, με τον ηρωικό αγώνα των ιατρών, του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη λειτουργία της οικονομίας, κάτι που η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση λησμόνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζοντας στην οικονομική μεγέθυνση.
Το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι ο πυλώνας Δημόσιας Υγείας για τη χώρα μας και κανείς ποτέ δεν το αμφισβήτησε. Όπως κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ΕΣΥ είναι «γηρασμένο» λόγω του δεκαετούς μνημονίου. Χρειάζεται μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξημένους προϋπολογισμούς, εκσυγχρονισμό, περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Ήδη μέσα στον ένα μήνα πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκαν και έγιναν 3300 προσλήψεις, ενώ έπεται και συνέχεια…
Πρέπει εδώ να τονίσω πως η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς ιατρούς, που διαπρέπουν σε νοσοκομεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θα πρέπει λοιπόν να καθιερώσουμε κίνητρα, όπως αύξηση μισθού κι επίδομα βαρέως κι ανθυγιεινού επαγγέλματος, ώστε όσο δυνατόν περισσότεροι να επιστρέψουν στη χώρα.
Τέλος, θα πρέπει να εξάρω το γεγονός ότι το ΕΣΥ, που τόσο κάποιοι λοιδορούν, αντεπεξήλθε με επιτυχία στην πανδημία, ενώ προηγμένα Συστήματα Υγείας άλλων κρατών, τα οποία εξυμνούσαμε, κατέρρευσαν.
Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε στα Νοσοκομεία να φτάνουν μόνο περιστατικά, που πρέπει να φτάσουν. Και σε όλα αυτά, επικουρικά, έρχεται να συνεισφέρει ο Ιδιωτικός τομέας της Υγείας, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του, όποτε χρειάζεται.
Συγχρόνως, η Κυβέρνηση στήριξε στοχευμένα τους επαγγελματίες, τους μικροεπιχειρηματίες, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο για τη χώρα μας και την ΕΕ, όσο και για όλο τον κόσμο. Σε εθνικό επίπεδο έχει προετοιμαστεί ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το Φθινόπωρο, όπου θα μετρήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, που συνιστά κύρια πηγή του εθνικού εισοδήματος, ενώ αναμένεται και η εισροή ενός σημαντικού ποσού από την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, πεποίθησή μας είναι ότι το 2021 θα υπάρξει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν, ασφαλώς, η ψηφιακή διακυβέρνηση και πλήθος μεταρρυθμίσεων, που πραγματοποίησε, με αξιοσημείωτη ταχύτητα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η χώρα μας αποτελεί πλέον σε πολλούς τομείς παράδειγμα προς μίμηση και το γεγονός ότι βγήκαμε από την πολύ δύσκολη οικονομική δεκαετία και αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κορονοϊού με πειθαρχία, εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αλληλεγγύη, είναι η παρακαταθήκη μας για την επόμενη μέρα. Μόλις τελειώσουμε με την πανδημία, όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, θα φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση και δικαιοσύνη.
Όλοι μαζί θα νικήσουμε!
* Ο Χρήστος Κέλλας είναι αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας