Υποτελείς των εμπόρων της πίστης
Γράφει ο Μάριος Αραβαντινός
Οι συνεχείς παλινωδίες είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν σχετικών προτροπών επιστημόνων να έλαβε εγκαίρως μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ώστε να αποτραπεί η ταχεία και ανεξέλεγκτη διάδοση του κορονοϊού, απέναντι στην ιεραρχία ωστόσο εμφανίστηκε εξ αρχής αδύναμος και αναποφάσιστος.
Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια άγρας ψήφων μιας μερίδας του κόσμου που εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το κλείσιμο των ιερών ναών, φαίνεται πως η κυβέρνηση σύρθηκε ακόμη και στην απόφαση να πραγματοποιήσει ειδική αποστολή στο Ισραήλ ώστε το Μεγάλο Σάββατο να υποδεχθούμε το λεγόμενο Άγιο Φως.
Πρόκειται ίσως για την τελευταία πράξη του σίριαλ που θέλει τον πρωθυπουργό να στέκεται φοβικός και σίγουρα όχι σε ρόλο πρωταγωνιστή, απέναντι τόσο στην ηγεσία της ελλαδικής Εκκλησίας, όσο βέβαια και σε πιστούς που φαντάζονται ότι τα μέτρα περιορισμού τους έχουν στόχο την πίστη τους και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας. Θυμηθείτε μόνο πώς αντιμετωπίστηκαν από την πρώτη στιγμή οι επικίνδυνοι παραλογισμοί ιερέων που διέδιδαν ψευδώς από άμβωνος και από τηλεοράσεως ότι η μετάληψη δεν είναι επικίνδυνη για τη διάδοση του κορονοϊού.
Οι ίδιοι που επικαλούνταν την αδιαμφισβήτητη επιστημοσύνη όσων καλούσαν την κυβέρνηση να λάβει εγκαίρως μέτρα και εξήραν τον Σωτήρη Τσιόδρα, εμφανίζονταν προκλητικοί για να υπερασπιστούν την αντιεπιστημονική θέση της Εκκλησίας σύμφωνα με την οποία ο Χριστός δεν υπήρξε ποτέ φορέας μικροβίων.
Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες κινδύνευαν να προσβληθούν από τον κορονοϊό μέσω της θείας κοινωνίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης για παράδειγμα, ο εμβληματικότερος υπουργός και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη ξεπληρώνει τα γραμμάτια της εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επέμενε ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους πιστούς και απαιτούσε από τους τους υπόλοιπους να μην εκφέρουν άποψη.
Ασφαλώς, υπό την πίεση της πραγματικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε κατόπιν μιας πρώτης ανεύθυνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου προ περίπου ενός μήνα, να ανακοινώσει την αναστολή όλων των λειτουργιών σε χώρους λατρείας κάθε θρησκείας και δόγματος.
Παρότι το ίδιο το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου προβλέπουν ότι η θρησκευτική ελευθερία υπόκειται σε περιορισμούς όταν πρόκειται για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας, ο πρωθυπουργός, αντί μιας γενναίας απόφασης που θα προστάτευε σε συνδυασμό με άλλα μέτρα τα οποία είχαν ήδη ληφθεί, την κοινωνία, επέλεξε να προτάξει το πολιτικό κόστος, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στους εμπόρους της πίστης.
Η αντίδρασή του μετά την ανακοίνωση της ανεύθυνης Εκκλησίας σύμφωνα με την οποία οι ναοί θα παρέμεναν ανοικτοί και οι λειτουργίες θα τελούνταν κανονικά, αποδείκνυε ότι επί πολλές ημέρες στεκόταν φοβισμένος μπροστά στα ράσα επιτρέποντάς τους να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ιεράρχες περίπου ως συγκυβερνήτες και τους οπαδούς του δόγματος που θέλει το κράτος να βάλλει τάχα κατά της πίστης ως εν δυνάμει ψηφοφόρους της.
Είναι χαρακτηριστική η χλιαρή αντίδραση απέναντι στους παραβάτες του νόμου που προ ημερών συνέρρευσαν έξω από ιερό ναό για να ψάλλουν, όπως βέβαια και η πρωτοφανής παραίνεση του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τους πιστούς, να παρακάμψουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ώστε να επισκεφθούν τον ιερό ναό της ενορίας τους.
Με άλλα λόγια, περίπου την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μάλωνε με ύφος αυστηρού χωροφύλακα ηλικιωμένους που έσπευσαν στις τράπεζες για να λάβουν τη σύνταξή τους, ο Στέλιος Πέτσας, πληροφορούσε τους πολίτες ότι μπορούν, αφού πρώτα λάβουν την απαραίτητη άδεια μετακίνησής τους για κάποιον από τους λόγους που ο νόμος προβλέπει, να πεταχτούν για μια σύντομη προσευχή στην εκκλησία. Χειρότερη ίσως κι από την προτροπή του, υπήρξε πάντως η προκλητική προσπάθειά του να μας πείσει ότι κάτι δεν καταλάβαμε. Δεν μας κοροϊδεύουν, φταίμε!
Θέλετε γιατί είμαστε κουτοί, θέλετε από εμπάθεια, το βέβαιο είναι ότι για τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που φρόντισε ως αξιωματική αντιπολίτευση να δηλητηριάσει τον λαό με πολύ πατρίδα και θρησκεία, η ευθύνη είναι πάντοτε και για τα πάντα δική μας. Και θα μας υποχρεώσει να την αναλάβουμε ακόμη κι αν πρέπει πρώτα να αρνηθούμε το δικαίωμά μας στη σκέψη και την κριτική.
Ο Μάριος Αραβαντινός είναι δημοσιογράφος