Ενημέρωση με ένα κλικ

Ας χειροκροτήσουμε ο ένας τον άλλον

Άρθρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θαλάσσια και χερσαία, κάποιοι διαδικτυακοί φίλοι επισήμαιναν ότι η εικόνα στα social media άρχισε να θυμίζει την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015.

Άλλοι επιτίθεντο στους νησιώτες, που αντιδρούσαν στη δημιουργία κλειστών δομών και ιδίως στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, άλλοι στους άνδρες των ΜΑΤ, επειδή κάποιοι εξ αυτών παρεκτράπησαν και φυσικά σε αυτούς που πήραν την απόφαση να τους στείλουν εκεί. Ενώ μετά την αποχώρηση η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε από κάποιους και για το γεγονός ότι υποχώρησε. Και φυσικά δεν έλειψαν οι τοπικές αντιπαραθέσεις σε σχέση με τη χωροθέτηση των παλιών ή των νέων δομών.

Στη συνέχεια, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε να μεταφέρει μετανάστες και παρακρατικούς (όπως αποδεικνύεται) στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων τάχθηκε υπέρ της σφράγισης των συνόρων.

Υπήρχαν, βέβαια και φωνές που ζητούσαν ανοικτά σύνορα και καλωσόρισμα των προσφύγων, αλλά και υβριστικοί χαρακτηρισμοί για τους Εβρίτες που έσπευσαν να συνδράμουν τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Αλλά και αυτές οι φωνές περιορίστηκαν όταν ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε με μια μικρή καθυστέρηση υπέρ του κλεισίματος των χερσαίων συνόρων, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ως Πρωθυπουργός είχε κάνει το ίδιο.

Αν στο μεταναστευτικό επικράτησε σαρωτικά η άποψη του κλεισίματος των συνόρων και συνεπώς η αναλογία έπαψε να θυμίζει 2015, με το που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 πολλοί έφεραν στη μνήμη την περίοδο του 2012 ή την περίοδο μετά το δημοψήφισμα του 2015 με την έννοια της απίστευτης πολυδιάσπασης της ελληνικής κοινής γνώμης.

Άλλοι «έσταζαν φαρμάκι» για τους Ορθοδόξους προσκυνητές, που κόλλησαν στους Αγίους Τόπους και για τους πιστούς που κοινώνησαν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Καλά να πάθουν λένε που δεν πειθαρχούν στις εντολές των επιστημόνων, οι οποίοι δεν είχαν πει κάτι ούτε για το Ισραήλ, ούτε για τις εκκλησίες.

Άλλοι τα έριχναν στους καρναβαλιστές που δεν πειθάρχησαν στις οδηγίες της Κυβέρνησης και ξεφάντωσαν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ή στους κοσμοπολίτες που πηγαίνουν στο Μιλάνο για τα ψώνια τους και μας έφεραν την αρρώστια.

Από εκεί και πέρα άρχισαν οι απαγορεύσεις. Κάθε τι που απαγορευόταν έφερνε διαμαρτυρίες..

-Μα κλείνουν τα καρναβάλια και αφήνουν τα γήπεδα.
-Μα κλείνουν τα γήπεδα και αφήνουν τα θέατρα.

Και φυσικά, πριν από κάθε απαγόρευση εκδηλωνόταν οργή για αυτούς που συνωστίζονται στις καφετέριες, στις εκκλησίες, στις παραλίες, στα χιονοδρομικά, από όσους δεν σύχναζαν στα προαναφερόμενα μέρη. Είναι εύκολο να ζητά κανείς την απαγόρευση ενός αγαθού που δεν απολαμβάνει και δεν επιθυμεί να απολαύσει. Αλλά είναι ανησυχητική η ευκολία με την οποία δημιουργούνται «εχθροί».

Ακόμη και η πρωτοβουλία που υιοθέτησε η σύζυγος του Πρωθυπουργού καλώντας τους Έλληνες να βγουν στα μπαλκόνια τους και να χειροκροτήσουν το υγειονομικό προσωπικό συνάντησε αντιδράσεις. Κάποιοι γιατροί δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν το συμβολικό χειροκρότημα αλλά έμπρακτη στήριξη.

Τα videos που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν, ότι πάρα πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Είναι προφανές κυρίως ότι είχαν την ανάγκη να εκφραστούν συλλογικά και να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να κάνουν το χρέος τους.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά πόσο θα κρατήσει ο περιορισμός. Αντί να ψάχνουμε τον εχθρό που μπορεί να ευθύνεται για τη διάδοση ας αναζητήσουμε τον φίλο, που βιώνει μια ανάλογη δυσκολία στη βεράντα των 10 τετραγωνικών ή στο παράθυρο. Ας αναζητήσουμε τον συμμαχητή που θα συμβάλει με τον αυτοπεριορισμό του στον περιορισμό του ιού.

Ας χειροκροτήσουμε τους μαχητές των νοσοκομείων, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους ενστόλους και όλους αυτούς που εργάζονται μέσα στον κίνδυνο.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να χειροκροτηθούν ή να χειροκροτήσουν στη βάση παλιών διχασμών. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, που αντιλαμβάνονται πως θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στη βάση μιας νέας ενότητας.

Όπως οι γιατροί της εφημερεύουσας Ά Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, που με ένα video ευχαριστούσαν όσους μένουν σπίτι τους και τους στηρίζουν.

Ας χειροκροτήσουμε ο ένας τον άλλον.

 

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης και είναι Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει