Ενημέρωση με ένα κλικ

Πικροδάφνη στα σχολεία: Το Υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή, ειδικοί εκφράζουν αντιρρήσεις

Η τοξικότητα του φυτού στην ατζέντα, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών προτείνει ενημέρωση αντί για εκρίζωση.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μέσω εγγράφου προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τις σχολικές μονάδες, εφιστά την προσοχή της σχολικής κοινότητας στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την παρουσία της πικροδάφνης σε σχολικούς χώρους. Η ενημέρωση προέρχεται από το Υπουργείο Υγείας και αφορά την τοξικότητα του φυτού Nerium oleander και τους πιθανούς κινδύνους έκθεσης για παιδιά και ενήλικες.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η πικροδάφνη είναι ιδιαίτερα τοξική, καθώς φύλλα, άνθη και μίσχοι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών, όπως η ολεανδρίνη, η νεριίνη και η θεβαΐνη. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δηλητηριάσεις σε ανθρώπους και ζώα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Το σχολικό περιβάλλον, καθώς και άλλοι δημόσιοι χώροι που επισκέπτονται παιδιά, όπως πάρκα και παιδικές χαρές, ενδέχεται να παρουσιάζουν κινδύνους λόγω της πικροδάφνης. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω του μικρότερου σωματικού τους βάρους, ενώ η περιέργειά τους μπορεί να τα οδηγήσει στο να αγγίξουν ή να καταπιούν μέρη του φυτού. Υπάρχει επίσης κίνδυνος δερματικής επαφής με τον χυμό του φυτού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, καθώς και κίνδυνος εισπνοής τοξικών αναθυμιάσεων κατά την καύση του.

Η έκθεση στην πικροδάφνη μπορεί να γίνει με κατάποση, δερματική επαφή, εισπνοή καπνού ή επαφή του χυμού με ανοιχτές πληγές. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης μπορεί να είναι σοβαρά, επηρεάζοντας το καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία, εμετό, διάρροια, καθώς και νευρολογικά συμπτώματα. Σε περίπτωση υποψίας δηλητηρίασης, συστήνεται άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων (210 7793777) ή γιατρό, αποφεύγοντας την πρόκληση εμετού.

Το Υπουργείο Υγείας προτείνει προληπτικά μέτρα, όπως η απομάκρυνση της πικροδάφνης από χώρους με παιδιά, η αντικατάστασή της με ασφαλή φυτά, η ενημέρωση εκπαιδευτικών και εργαζομένων, καθώς και η εκπαίδευση των παιδιών. Σε περιπτώσεις αδυναμίας απομάκρυνσης, προτείνεται η περίφραξη και η τοποθέτηση σχετικής σήμανσης.

Αντίθετα, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προοπτική μαζικής εκρίζωσης της πικροδάφνης. Η Ένωση τονίζει ότι το φυτό αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του ελληνικού τοπίου, είναι ανθεκτικό και συμβάλλει στη σταθεροποίηση εδαφών και την αστική βιοποικιλότητα. Υποστηρίζει ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά δηλητηριάσεων μεγάλης κλίμακας που να δικαιολογούν εκρίζωση, προτείνοντας αντ’ αυτού ενημέρωση και εκπαίδευση.

Η ΠΕΕΓΕΠ επισημαίνει ότι η εκτεταμένη απομάκρυνση θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό κόστος και θα επιβαρύνει το αστικό περιβάλλον. Ως εναλλακτική, προτείνει ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και δημιουργία «ζωντανών σχολικών αυλών».

Η συζήτηση αναδεικνύει την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και διατήρησης του αστικού πρασίνου, με την ενημέρωση, εκπαίδευση και σωστή σήμανση να αποτελούν βασικά εργαλεία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com