Χαμηλόμισθες μισθώσεις ακινήτων ΟΤΕ για τους Δήμους: Νέα συμφωνία με όφελος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσίασε τα αποτελέσματα συνάντησης με την ΟΤΕ Telecom, η οποία δίνει λύσεις στέγασης για ιατρούς και εκπαιδευτικούς σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σε μια σημαντική εξέλιξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης συνάντησης με την ΟΤΕ Telecom. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και της υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη, επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων του ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορούν να διατεθούν στους Δήμους με ιδιαίτερα χαμηλό μίσθωμα, σημαντικά κάτω του κόστους της ελεύθερης αγοράς.
Η συμφωνία προβλέπει αρχικά την πιλοτική αποστολή καταλόγου ακινήτων σε 2 έως 5 νομούς. Στη συνέχεια, η ΚΕΔΕ θα διαβιβάσει την ενημέρωση στους Δημάρχους, προκειμένου να καταγραφεί το ενδιαφέρον τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων σε νησιωτικούς και μικρούς ορεινούς Δήμους, όπου τα προβλήματα στελέχωσης βασικών υπηρεσιών είναι εντονότερα. Ο κ. Κυρίζογλου πρότεινε τα κτίρια να διαμορφώνονται είτε σε ιατρεία και ταυτόχρονα σε κατοικίες ιατρών, αντιμετωπίζοντας το χρόνιο πρόβλημα στέγασης σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε σε ξενώνες για δασκάλους, καθηγητές και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, διευκολύνοντας την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης, προτάθηκε η ευέλικτη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση για την κάλυψη πολλαπλών δημοτικών αναγκών. Η διοίκηση του ΟΤΕ δέχθηκε θετικά την πρόταση, ενώ αναμένεται η εξέταση του θεσμικού και τεχνικού πλαισίου υλοποίησης.
Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ρεαλιστική λύση στις υπαρκτές ανάγκες των Δήμων, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλους χώρους λόγω αυξημένου κόστους μισθώσεων ή έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων. Η αξιοποίηση υφιστάμενων εταιρικών ακινήτων με χαμηλό μίσθωμα μειώνει τις δημοσιονομικές πιέσεις, ενισχύει τη λειτουργικότητα των μικρών και απομακρυσμένων Δήμων και συμβάλλει στην κάλυψη κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι το θέμα θα παρακολουθείται στενά, με στόχο την εξέλιξη του πιλοτικού σταδίου σε μόνιμη συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΟΤΕ. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική πρακτικών λύσεων για την ενίσχυση των Δήμων, ιδιαίτερα εκείνων με γεωγραφικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες.
Δείτε το video στα 45 λεπτά.
[PLACEHOLDER_1 url=https://www.youtube.com/watch?v=S6E2vOXBE4w]
