Νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό για χρέη προς Δήμους
Επεκτείνεται η δυνατότητα υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ καθορίζεται εκ νέου η απόδοση των εισπράξεων.
Το Άρθρο 35 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα, τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και λοιπές διατάξεις» φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. Η παρέμβαση, που τροποποιεί το άρθρο 26 του ν. 5143/2024, στοχεύει στη βελτίωση της διαδικασίας βεβαίωσης και απόδοσης των εισπράξεων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό ακόμα και εάν έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικά μέτρα.
Η νέα ρύθμιση καλύπτει κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, εφόσον το συνολικό ύψος τους υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Η ένταξη γίνεται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020. Σημαντικό είναι πως ως “χρέος” θεωρείται το σύνολο των απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίου, προστίμων και προσαυξήσεων.
**Βεβαίωση στη Φορολογική Διοίκηση και Απόδοση Ποσών**
Με το Άρθρο 35, η αναφορά στην «οικεία Δ.Ο.Υ.» αντικαθίσταται από τη γενικότερη έννοια «στη Φορολογική Διοίκηση». Αυτό αποσαφηνίζει ότι η διαχείριση γίνεται από το φορολογικό σύστημα συνολικά, ενισχύοντας τη λειτουργική ευελιξία της διαδικασίας είσπραξης/απόδοσης. Παράλληλα, προβλέπεται ρητά ότι οι οφειλές λογίζονται ως οφειλές προς το Δημόσιο αποκλειστικά για τον σκοπό ένταξης/ρύθμισής τους στον εξωδικαστικό, χωρίς να αλλοιώνεται ο πραγματικός δικαιούχος, ο οποίος παραμένει ο δήμος ή το νομικό του πρόσωπο.
Σε περίπτωση επιτυχούς πορείας του μηχανισμού και είσπραξης, η ΑΑΔΕ θα παρακρατά 5% επί των εισπραχθέντων ποσών και θα αποδίδει τα υπόλοιπα στον οικείο δήμο ή νομικό πρόσωπο εντός 60 ημερών από την είσπραξη. Αυτό συνιστά σαφή αλλαγή, καθώς το χρονικό όριο απόδοσης διπλασιάζεται από 30 σε 60 ημέρες. Για τους δήμους, αυτό μπορεί να σημαίνει πιθανή καθυστέρηση στην ταμειακή ροή και μείωση εσόδων, ωστόσο εντάσσεται σε μια πιο ρεαλιστική διοικητική προθεσμία για τον μηχανισμό απόδοσης.
**Η Μεγάλη Τομή: Ένταξη στον Εξωδικαστικό ακόμη και με Κατασχέσεις**
Η νέα διάταξη προσθέτει την παράγραφο 2, ορίζοντας ρητά ότι η υποβολή αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό δεν εμποδίζεται, ακόμη και εάν έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις) ή ασφαλιστικά μέτρα. Επιπλέον, επεκτείνεται ρητά η εφαρμογή του άρθρου 18 του ν. 4738/2020 (αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την οριστική υποβολή της αίτησης) για τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο δήμου ως πιστωτή.
Με την οριστική υποβολή της αίτησης, ενεργοποιούνται οι κανόνες αναστολής, όπως ισχύουν στον εξωδικαστικό, παρέχοντας στον οφειλέτη “χώρο” για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παράλληλες εκτελέσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη δυνατότητα ρύθμισης. Το Άρθρο 35 διευκρινίζει επίσης τη χρονική αλληλουχία: με τη σύναψη σύμβασης αναδιάρθρωσης, αίρονται τα ήδη ληφθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή διασφάλισης. Εάν η σύμβαση ανατραπεί ή ακυρωθεί, ο δήμος προβαίνει άμεσα στη λήψη των αντίστοιχων μέτρων.
**Διασφάλιση Δικαιωμάτων και Αποκλειστική Αρμοδιότητα**
Σε περίπτωση που τρίτος επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση, ο δήμος ή το νομικό του πρόσωπο αναγγέλλεται ως δανειστής, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά του στην κατάταξη/διανομή. Παρότι το χρέος “περνά” διαδικαστικά στη Φορολογική Διοίκηση για σκοπούς εξωδικαστικού, το άρθρο διατηρεί μια σαφή πρόβλεψη: ο δήμος ή το νομικό πρόσωπο δήμου διατηρούν την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των οφειλών.
Συνολικά, για τους οφειλέτες, ανοίγει ρητά ο δρόμος για εξωδικαστική ρύθμιση ακόμη και μετά από κατασχέσεις, δημιουργώντας ένα πιο προβλέψιμο πλαίσιο αναστολής και άρσης μέτρων. Για τους Δήμους, ενισχύεται η πιθανότητα είσπραξης μέσω οργανωμένης ρύθμισης, αν και εισάγεται 60ήμερο για την απόδοση ποσών, με 5% παρακράτηση, που επηρεάζει τις ταμειακές ροές. Παρόλα αυτά, διατηρείται η θεσμική “κυριότητα” των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Το φάκελο του νομοσχεδίου μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Βουλής: https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=e6afed3b-8b84-4aef-b638-b3d001726143
