Η ΚΕΔΕ ζητά επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών
Ο Πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και ενεργού συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέσω του Προέδρου της και Δημάρχου Αμπελοκήπων–Μενεμένης, κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, συμμετείχε ενεργά στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Δάση και αστικό περιβάλλον – Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση, που διεξήχθη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) υπό την αιγίδα των αρμόδιων Υπουργείων, αποτέλεσε πεδίο συζήτησης για κρίσιμα ζητήματα περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Κυρίζογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τόνισε τη σημασία ενός ολοκληρωμένου, τεκμηριωμένου και δυναμικού σχεδιασμού, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΕ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των δράσεων προστασίας. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση και την αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας τόσο στην πρόληψη όσο και στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Επιπλέον, η Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων. Αυτό περιλαμβάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες, τους γεωργικούς, δασικούς και μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς, καθώς και τους ρητινοκαλλιεργητές. Η αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνάμεων που διαθέτει η ύπαιθρος κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία των προσπαθειών.
Η ΚΕΔΕ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών. Στόχος είναι η υιοθέτηση μιας νέας, συνεργατικής προσέγγισης στη δασοπροστασία, με επίκεντρο την πρόληψη και την ανάληψη συλλογικής ευθύνης από όλους.