Χάρης Δούκας: Θέλουμε κοινωνική ειρήνη στο Λόφο του Στρέφη
Αναφορά έκανε στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, τα έργα της Γραμμής 4 του Μετρό, αλλά και για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, τα έργα της Γραμμής 4 του Μετρό, αλλά και για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο της πρωτεύουσας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα γεγονότα των Εξαρχείων, χαρακτήρισε τις ενέργειες καταδικαστέες, τονίζοντας ότι διέκοψαν μια μακρά περίοδο ηρεμίας στην περιοχή: «Υπενθυμίζω ότι για χρόνια ο Λόφος του Στρέφη ήταν εστία συγκρούσεων. Εδώ και περίπου έναν χρόνο και κάτι μήνες είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε την απόλυτη ηρεμία. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις και βελτιώσεις – σχεδιάσαμε αναβάθμιση του φωτισμού, ανακαινίσαμε το γήπεδο μπάσκετ και την παιδική χαρά. Ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις και συζητήσεις, με στόχο η περιοχή να επανέλθει στο προηγούμενο ήρεμο κλίμα και ο λόφος να αξιοποιηθεί ξανά προς όφελος των κατοίκων».
«Θέλουμε κοινωνική ειρήνη στο Λόφο του Στρέφη», τόνισε ο Χάρης Δούκας, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις, ώστε να επανέλθουμε στο προηγούμενο στάδιο που είναι η απόλυτη ηρεμία».
Μιλώντας και για τον χώρο του «Εξωστρεφή», αναφέρθηκε στις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό: «να τον αναλάβουν άνθρωποι με χαμηλό κόστος. Να μπορούν οι κάτοικοι να παίρνουν έναν καφέ, ένα νερό, και να είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους. Επιδιώκουμε κοινωνική ειρήνη, θέλουμε ο Εξωστρεφής να είναι για όλο τον κόσμο».
Σχετικά με τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο κ. Δούκας τόνισε τη σημασία του έργου ως φιλολαϊκό και περιβαλλοντικά φιλικό μέσο μετακίνησης. Για τα προβλήματα που προκύπτουν από τα εργοτάξια, επεσήμανε: «Οι λαμαρίνες καλύπτουν δημόσιους χώρους και πλατείες, περιορίζοντας σημαντικά τον δημόσιο χώρο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για πέντε χρόνια, γεγονός που ασκεί πίεση στους πολίτες.
Στην Ιταλία και την Τουρκία, οι πλατείες παραδίδονται γρηγορότερα – σκάβουν, διαμορφώνουν, και μετά περνά ο μετροπόντικας.
Ως Δήμαρχος, επιθυμώ επιτάχυνση των έργων. Υπάρχουν και ζητήματα ασφάλειας: σε κάποιες περιοχές, ανοίγοντας την πόρτα έβρισκες μπροστά σου λαμαρίνες. Στην Κυψέλη και στους Αμπελόκηπους, άτομα με αναπηρία αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια τους. Αυτά πρέπει να διορθωθούν – και θα διορθωθούν».
Για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε: «Δεν είμαστε ενάντια στη μικροκινητικότητα – θέλουμε να αναπτυχθεί. Όμως, η κατάσταση με τα πατίνια έχει ξεφύγει: βρίσκονται πάνω σε ράμπες ΑμεΑ, σε οδεύσεις τυφλών, πεζοδρόμια και νησίδες. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τις εταιρείες – τους ζητήσαμε προτάσεις και θα τους ξαναδώ τη Δευτέρα.
Σε ορισμένους δρόμους της πόλης θα απαγορευτεί η χρήση τους, ενώ έχουν εντοπιστεί 70 σημεία για οριοθετημένη στάθμευση. Όπου τα πατίνια δεν σταθμεύονται σωστά, θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα στις εταιρείες».
Τέλος, αναφορικά με το Θέατρο του Λυκαβηττού, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη δημοτική αρχή ως «ληστρική»: «Το θέατρο στοίχισε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ στους πολίτες μέσω του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά, το νοικιάζουμε από την ΕΤΑΔ – θυγατρική του Υπερταμείου – πληρώνοντας ενοίκιο για τη χρήση του, συν άλλα 500.000 ευρώ ετησίως για τη διοργάνωση συναυλιών, και επιπλέον 20% από τα έσοδα κάθε εκδήλωσης.
Έχουμε ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση όλων αυτών των όρων – των 40.000 ευρώ τον μήνα, των οφειλομένων ποσών από την ΕΤΑΔ, και κυρίως του 20% επί των εσόδων, το οποίο επιδιώκουμε να μειωθεί σημαντικά ή και να καταργηθεί. Οι δημότες αξίζουν διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία για κάθε ευρώ που δίνουν».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφορικά με τον τουρισμό, υποστήριξε πως η Αθήνα δέχεται εκατομμύρια τουρίστες (10 εκατομμύρια, συγκριτικά με τα 2,5) και αυτό έχει αντίκτυπο στους πολίτες: «Δεν είμαστε ακόμη Βαρκελώνη, αλλά πρέπει να δράσουμε σαν να είμαστε».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις