Αύριο Μεγάλη Πέμπτη η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα του Ασωπού
Το φράγμα θα δώσει λύση στα προβλήματα λειψυδρίας και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κορινθίας.
Τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 και ώρα 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για το έργο «Κατασκευή φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας», παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστου Δήμα.
Η υπογραφή αυτής της σύμβασης σηματοδοτεί μια πιθανή αρχή του τέλους της μακροχρόνιας ταλαιπωρίας των Κορινθίων αγροτών, που εδώ και δεκαετίες βλέπουν να εξαγγέλλεται και να παγώνει διαρκώς ένα έργο ζωτικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή, την επάρκεια νερού και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους.
Το φράγμα του Ασωπού δεν αποτελεί απλώς ένα τεχνικό έργο υποδομής, αλλά μια ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα λειψυδρίας και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κορινθίας.
Είναι ένα όνειρο γενεών που ακόμα δεν έχει γίνει πράξη, παρότι αποτελεί εδώ και χρόνια προτεραιότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Η εμπλοκή του Χρίστου Δήμα, ενός ανθρώπου που γνωρίζει από κοντά τις ανάγκες της περιοχής, δημιουργεί προσδοκίες πως οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις. Οι αγρότες και οι κάτοικοι του νομού αναμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ανάγκη δεν αφήνει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να τηρήσει τον λόγο της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών εκείνων υπήρχε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης (το έργο είναι ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και της εταιρείας, που αφορά μια νέα σύμβαση με αναθεωρημένες τιμές που επεδίωκε να συνάψει ο Άκτωρ.
Ειδικότερα, η εταιρεία εκτελούσε το έργο με τιμές προ “ουκρανικής” κρίσης, την στιγμή που οι τιμές όλων των υλικών έχουν εξακοντιστεί. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που ο Άκτωρ δεν “έτρεχε” πάσει δυνάμει την κατασκευή του έργου, αλλά προχωρούσε με καθυστερήσεις. Σε όλη αυτή την διετία ασκούνταν έντονες πιέσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να κάνουν μία νέα αναθεωρημένη σύμβαση, που να μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος υλικών, απειλώντας ότι θα σταματήσουν το έργο.
Ο ανάδοχος ζητούσε συμπληρωματική σύμβαση, μέχρι το 50% της αρχικής σύμβασης (ήταν 12,3 εκατ ευρώ) και με επιπλέον πέντε εκατ. ευρώ για σταλίες. Το ποσό κρίθηκε υπέρογκο από το υπουργείο, το οποίο άφησε το έργο στην τύχη του, χωρίς να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
Τον Νοέμβριο του 2022, με αφορμή μία μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή κάποιων λογαριασμών, ο Άκτωρ αποφάσισε να διακόψει τις εργασίες προχωρώντας στις απολύσεις των εργαζομένων…
Από τότε κάθε λίγο ανακοινωνόταν πως το έργο ξεκινάει και πάλι για να αποδειχτεί πως τίποτα δεν γινόταν…
ΑΠΕ-ΜΠΕ/korinthia.net
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις