Θ. Σκυλακάκης: Είναι εξαιρετικά ακατάλληλη η στιγμή για λαϊκισμό και εκμετάλλευση της πανδημίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, από την Ολομέλεια της Βουλής απήυθυνε έκκληση να μην γίνεται πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας.
“Δεν είναι εποχή για λαϊκισμό. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ότι θα αποδώσει όμως δεν θα αποδώσει γιατί ο κόσμος συναισθάνεται την τεράστια δυσκολία που υπάρχει” δήλωσε, χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια έκανε εκτενή αναφορά στο τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον κορονοϊό.
“Η Γερμανία που έχει πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο , κι εδώ να θυμίσω πως όταν ξεκίνησε η πανδημία εμείς είχαμε τις μισές του ευρωπαϊκού όρου, είναι κλειστή” ανέφερε ο υπουργός.
“Η Ολλανδία είναι κλειστή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το σύστημα υγείας του οποίου προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε είναι κλειστή. Εκεί τα ημερήσια κρούσματα είναι 30.000-35.000. Στην Στοκχόλμη το 99% των κρεββατιών είναι κατειλημμένο. Βγαίνει ο Βασιλιάς και λέει ‘αποτύχαμε’, και ο υπουργός Υγείας συμφωνεί μαζί του. Επαναλαμβάνω, η Σουηδία το πλέον προηγμένο κράτος του πλανήτη στον τομέα των κοινωνικών παροχών μαζί ίσως με τη Νορβηγία, λέει ότι απέτυχαν. Παντού υπάρχει αντίστοιχη οικονομική κρίση Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο πλούτο απ’ όσο δανείζονται από το μέλλον τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σ’ αυτή την πραγματικότητα υπάρχει το εμβόλιο και η ελπίδα. Για να μην εκτροχιαστούν τα πράγματα χρειάζεται να είμαστε συνετοί και σώφρονες και κυρίως να μην υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας. Είναι εξαιρετικά ακατάλληλη η ώρα”, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Υπερασπίστηκε δε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι χρειάζεται έκτακτη νομοθέτηση γιατί “η πραγματικότητα είναι έκτακτη. Τόσο έκτακτη που αναγκάζεσαι να κλείσεις πτήσεις πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα. Η αβεβαιότητα απαιτεί τεράστια προσαρμοστικότητα και αλλαγή του κοινοβουλευτικού σχεδιασμού”.