Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΕ: Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» για την Τουρκία

Με αγωνία περιμένουν όλοι την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Στο “τραπέζι” βρίσκονται κυρώσεις για την Τουρκία.

 

Από την πλευρά της η Άγκυρα εμμένει στην επιθετική και προκλητική της στάση. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, σε μία προσπάθεια να δείξει το «καλό της πρόσωπο», έχει αποσύρει από την Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό Oruc Reis, αξιώνοντας την έναρξη διαλόγου δίχως όρους.

Αντίστοιχα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν να έχουν «τσιμπήσει» από την τακτική της Τουρκίας. Η λέξη «κυρώσεις» ηχεί όλο και πιο έντονα. Δίχως ωστόσο να είναι καθόλου δεδομένο ότι θα αποφασιστεί η εππιβολή τους από τη Σύνοδο των «27».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ωστόσο η Ευρώπη εμφανίζεται διασπασμένη ως προς την τακτική της απέναντι στον ανατολικό της γείτονα, ο οποίος προκαλεί και αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορά της και τα συμφέροντά της τόσο στα ελληνικά ύδατα, όσο και στα κυπριακά.

Δύο “στρατόπεδα”

Οι «27» της Ευρώπης έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα». Υπέρ των κυρώσεων είναι οι Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ολλανδία, Βαλτικές χώρες, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία και φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος. Κατά των σκληρών κυρώσεων τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία και Πολωνία.

Ποιες κυρώσεις συζητούν οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία

Αναφορικά με το Oruc Reis, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για κυρώσεις ανάλογες με εκείνες που αφορούν την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Αθήνα ζητεί κυρώσεις και σε τουρκικές εταιρείες. Όμως στο σημείο αυτό βρίσκει γερμανική αντίσταση, λόγω των συμφερόντων.

Η Ελλάδα επιμένει επίσης, στο κείμενο συμπερασμάτων να δοθεί εντολή στον Ζοσέπ Μπορέλ, προκειμένου να παρουσιάσει μία δέσμη μέτρων, ανάμεσα στα οποία βρίσκόνται και το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της κάνουλας χρηματοδότησης τουρκικών εταιρειών από την ΕΕ.

Τι «λέει» ο γερμανικός Τύπος

«Ο Ερντογάν δείχνει να μην εντυπωσιάζεται από τις απειλές περί κυρώσεων» είναι ο τίτλος ανάλυσης στην εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη». Η αρθρογράφος αναφέρει ότι «οι προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής δείχνουν πόσο έχει απομονωθεί πλέον η Τουρκία στη Δύση. Τον Οκτώβριο η γερμανική προεδρία επέβαλε αναστολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να διευθετήσει μέσω διαπραγματεύσεων την αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όμως το γερμανικό εγχείρημα απέτυχε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δηλώνει πλέον ότι πρέπει να τελειώσει το ‘παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι’ μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Ελλάδα και Κύπρος απαιτούν οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πλήξουν την τουριστική βιομηχανία, μία από τις πιο σημαντικές πηγές συναλλάγματος της χώρας.

Πιθανές θεωρούνται επίσης κυρώσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, καθώς και στον κλάδο των μεταφορών. Για την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία, η επιβολή σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική».

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com