4 Δεκεμβρίου – Αγία Βαρβάρα: Γιατί θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού
Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού. Φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας, γι’αυτό το ΓΕΣ ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη γιορτή της.
Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς και το Πυροβολικό πολλών χωρών ανεξαρτήτως θρησκείας.
Η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος της Δράμας, της Αργυρούπολης και του Ρεθύμνου.
Η Αγία επίσης συνδέθηκε με την θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων και περισσότερο της ευλογιάς και θεωρείται ως προστάτης όσων υποφέρουν από τέτοια νοσήματα αλλά και των Νοσοκομείων που περιθάλπουν τέτοιους ασθενείς. Στην παλιά αθηναϊκή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Κεραμεικού απεικονίζεται η Αγία Βαρβάρα ένθρονη έχοντας ως υποπόδιό της την ασθένεια της ευλογιάς με μορφή άσχημης γυναίκας.
Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τις γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις. Ακόμα η Αγία θεωρείται προστάτις των πυροσβεστών, των μεταλλορύχων, των αρχιτεκτόνων, των βιβλιοθηκαρίων, των λατόμων, των οικοδόμων, των στρατιωτικών μηχανικών, των μαθηματικών, των ναυτεργατών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμάται ως προστάτις των παρθένων, των ετοιμοθανάτων και όσων εργάζονται με κίνδυνο αιφνιδίου και βιαίου θανάτου. Υπάρχει ακόμη μοναστηριακή παράδοση που επιβάλλει να γίνεται προσευχή με κομποσχοίνι στην Αγία Βαρβάρα για την αποτροπή αιφνιδίου θανάτου.
Γιατί η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού;
Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό και αυτό εξόργισε τον πατέρα της. Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.
Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.
Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.
Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.
Το αφιέρωμα του ΓΕΣ για την Αγία Βαρβάρα και το Πυροβολικό
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ανάρτησε στην ιστοσελίδα του εκτενές αφιέρωμα για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας.
“Από τη δημιουργία του ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα του το ΓΕΣ.
Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν” είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού, προστίθεται στο σχετικό αφιέρωμα.
Αναλυτικότερα, στο αφιέρωμα παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία για το Πυροβολικό από την αρχαιότητα έως και τον 19ο αιώνα, ένα χρονολόγιο του ελληνικού Πυροβολικού, καθώς και ιστορικές στολές.
Γίνονται αναφορές στο έμβλημα και το εμβατήριο του Πυροβολικού, καθώς και σε επιφανείς πυροβολητές. Περιλαμβάνονται προσωπικές μαρτυρίες για το Πυροβολικό, αναφορές στη μάχη του Δισπηλιού τον Απρίλιο του 1941, επετειακές αφίσεις του ΓΕΣ, μουσειακά πυροβόλα, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Στο αφιέρωμα υπάρχουν, επίσης, ξεχωριστές ενότητες για τα μουσειακά πυροβόλα, τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, το πυροβόλα, τα συστήματα παρατήρησης, τους πολλαπλούς εκτοξευτές, τα αντιαεροπορικά συστήματα καθώς και τα συστήματα παρατήρησης και ελέγχου.