Ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021 βλέπει η Κομισιόν
Ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021 προβλέπει η νέα –έβδομη κατά σειρά– έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.
Η έκθεση, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της οικονομίας, σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν εγκαίρως για να περιορίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού και να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία, «είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο από άλλα κράτη-μέλη».
Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μείζονες μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, με σημαντικότερη την οριστικοποίηση της νομοθετικής πρότασης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα. Η έκθεση αναδεικνύει, επιπλέον, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στην ενεργειακή πολιτική, στη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων και στη βελτίωση του συστήματος δημόσιας διοίκησης, ενώ κάνει αναφορά και στη διεύρυνση της πολιτικής παροχής βραχυπρόθεσμης εργασίας, που θα στηριχθεί με 2,7 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Αναφορά γίνεται και σε μεταρρυθμίσεις «που δεν σχετίζονται με τις δεσμεύσεις προς το Eurogroup, αλλά που αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό κλίμα και στο επενδυτικό αίσθημα», όπως η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, εν μέρει εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, η πρόοδος σε πολλά άλλα μέτωπα έχει «παγώσει». Ειδικά στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος υγείας, στο κτηματολόγιο και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι συντάκτες της Επιτροπής εντοπίζουν στασιμότητα, που «σε μερικές περιπτώσεις έρχεται να προστεθεί σε προϋπάρχουσες δυσκολίες εφαρμογής». Επιπλέον, «παρά την καλή πρόοδο κάποιων νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι Αρχές ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».
Η δημοσιονομική εικόνα για το 2020, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα βασικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από τον Μάιο του 2020 για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Οι προβλέψεις αυτές, σημειώνεται, δεν περιλαμβάνουν το κόστος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και την επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 0,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την kathimerini.gr, θα υπάρξει επικαιροποίηση των δημοσιονομικών προβλέψεων στο πλαίσιο αξιολόγησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκθεση, σημείωσε ότι «επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων προκειμένου να περιορισθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου μέσω επιτυχημένων εκδόσεων χρέους.
Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου μίλησε για «παύση πληρωμών του Δημοσίου προς τους πολίτες» που έχει «ανεπίσημα κηρύξει η κυβέρνηση της Ν.Δ.». Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει «αυξήσει τις απλήρωτες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες (απλήρωτες συντάξεις, επιστροφές φόρων κ.λπ.) κατά 400 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο 2019».
Η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.