Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες με ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού
Σχέδιο για ιδιότυπο «lockdown» σε πλατείες και πάρκα έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία, ως έσχατο μέσο για την αποφυγή του συνωστισμού πολιτών και για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού που είναι σε ισχύει από σήμερα Δευτέρα 21/9
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σήμερα Δευτέρα έγινε στη ΓΑΔΑ σύσκεψη με αντικείμενο την εφαρμογή των νέων οδηγιών συνάθροισης έως εννέα ατόμων. Η ΕΛ.ΑΣ. θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους και θα επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Το σχέδιο για … lockdown σε πλατείες
Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
Ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.
Προ των πυλών επιπλέον μέτρα για την Αττική – Οι φόβοι των ειδικών
Eνώ ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν την πορεία της επιδημίας στην Αττική μετά τους νέους περιορισμούς που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από σήμερα – με την εβδομάδα που ξεκίνησε να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «πιέζουν» για περαιτέρω στοχευμένα μέτρα και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των τωρινών.
Και αυτό γιατί ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία του ρυθμού αύξησης των ατόμων που χρειάζονται διασωλήνωση και όσων χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Πρόκειται για τα «σκληρά» δεδομένα που το μήνα Σεπτέμβριο αυξήθηκαν, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου στους ειδικούς.
Μέχρι χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς ανερχόταν σε 78. Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται πλέον σε σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις – προγραμματισμένη είναι και για σήμερα το μεσημέρι – ανασκοπώντας όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και προτείνοντας παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζει σε συγκεκριμένες γειτονιές του δήμου της Αθήνας. Τα ενεργά κρούσματα στην Αθήνα μέχρι και πριν λίγες ημέρες, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέρχονταν σε 966, στο σύνολο 2.100 ενεργών κρουσμάτων σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Οι περιορισμοί σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων δεν είναι εύκολες, όπως έχει εξηγήσει και ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς η Αττική δεν είναι μια μικρή περιοχή ή ένα νησί και οι κάτοικοι μετακινούνται αδιάλειπτα από δήμο σε δήμο, για λόγους εργασίας ή άλλους.
Για αυτό και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι οριζόντια για όλη την Αττική. Επίσης, στις γειτονιές που έχουν πρόβλημα σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη Μαδρίτη επιβλήθηκαν συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που επηρεάζουν όχι το σύνολο της πόλης αλλά τις επιβαρυμένες περιοχές. Τέτοια είναι η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους εκεί όπου καταγράφονται οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων.
Οι μετανάστες που ζουν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας είναι μία ομάδα που απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις. Και αυτό γιατί εκτός από το ενδεχόμενο ότι κάποιοι μπορεί να μην έχουν καταγραφεί, συνεπώς να μην είναι εφικτό να εντοπιστούν, διαβιούν σε συνθήκες που «στρώνουν το χαλί» στον κορωνοϊό.
Η απόφαση να μεταφέρονται οι θετικοί σε ξενοδοχεία καραντίνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα νοσοκομεία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και θετικοί με ήπια συμπτωματολογία που εντοπίζονταν στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στον «Ευαγγελισμό», κρατούνταν αναγκαστικά στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με τους γιατρούς να προσπαθούν να προλάβουν τη διασπορά αφού ο ένας θα μπορούσε να κολλήσει πολλούς περισσότερους που μένουν ή κινούνται μαζί.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν επίσης έναν τομέα που χρειάζεται ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις κατά τους ειδικούς, όπως αύξηση των δρομολογίων και του αριθμού των λεωφορείων.
Τα καταστήματα εστίασης, ειδικά όπου δεν τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, είναι ένας από τους τομείς που δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιβληθούν επιπλέον μέτρα. Όπως βέβαια σημειώνουν κύκλοι των ειδικών, αυτό από μόνο του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ελεγχόμενοι χώροι με συγκεκριμένο ωράριο. Το πρόβλημα παραμένει τι γίνεται αφού κλείσουν τα καταστήματα.
Τα πιθανά μέτρα που βρίσκονται «στο τραπέζι» είναι πολλαπλά και το lockdown λίγων ημερών στην Αττική είναι μεν το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αλλά θα αποτελέσει την ύστατη λύση, αφού έχουν εξαντληθεί άλλες. Πιθανό μέτρο θεωρείται η επιστροφή των SMS για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή άτομα άνω των 65 και ευπαθείς, καθώς πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να έχουν μοιραία έκβαση.
πηγή eleftherostypos.gr