Ενημέρωση με ένα κλικ

Μαρία Κάλλας: Σπάνιες φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της ντίβας της όπερας

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Η Μαρία Κάλλας, γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, ήταν κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Με αφορμή την 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Κάλλας άφησε την τελευταία της πνοή, το enikos.gr σας παρουσιάζει φωτογραφίες δικές της, όσο και φωτογραφίες των προσωπικών αντικειμένων της, τα οποία βρίσκονται προσωρινά στο Φουαγέ του Ολύμπια Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Μαρία Κάλλας, μέχρι να λειτουργήσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας, στην οδό Μητροπόλεως 44, στην Αθήνα. Στο Μουσείο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ακούει τη φωνή της Κάλλας σε ειδικούς χώρους, σε τέσσερις από τις πιο διάσημες όπερες. Επίσης, θα μπορεί να διαβάσει προσωπικά γράμματά της, αλληλογραφία για τις τρεις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, όπως να δει κοσμήματα και φορέματα που φόρεσε, άλλωστε ήταν γνωστή για το σικάτο, διαχρονικό της στυλ.

 

 

 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας, μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή της. Ως διαχρονικός αρωγός της προσπάθειας για την ανάδειξη της προσωπικότητας της Κάλλας και της συμβολής της στην όπερα μέσα από πλήθος δράσεων, συνεργάζεται στενά με το Δήμο Αθηναίων και συμβάλει με κάθε τρόπο στην ολοκλήρωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας και στον εμπλουτισμό των αντικειμένων του.

 

Γι’ αυτό το λόγο, ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έχει αγοράσει πρόσφατα από τον οίκο πλειστηριασμών Christie’s μία συλλογή από 19 βιβλία που περιέχουν Παρτιτούρες από ολόκληρες Όπερες, που μελέτησε και ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας, άλλες που μελέτησε και δεν ερμήνευσε, παρτιτούρες τραγουδιών που ηχογράφησε, προσωπικές της σημειώσεις κλπ. Συνολικά περίπου 290 αντικείμενα, κυρίως παρτιτούρες που δημοσιεύθηκαν στο Μιλάνο από τον Εκδοτη Ricordi, μαζί με εκδόσεις άλλων Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών και Αγγλικών εκδοτών, με τους περισσότερους μεγάλους συνθέτες της όπερας, η πλειοψηφία στα μέσα του 20ού αιώνα, διάσπαρτα προσωπικά σημειώματα, μαζί με λιμπρέτα, βιβλία τραγουδιών και άλλα έντυπα και χειρόγραφα.

 

 

 

Οι παρτιτούρες προορίζονται για εκθέματα στο Μουσείο Μαρία Κάλλας, ωστόσο έως την έναρξή του θα φιλοξενούνται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και μετά ο Σύλλογος θα δωρίσει αντίγραφα στην ΕΛΣ για το αρχείο της.

 

 

 

 

 

Λιάνα Σκουρλή – Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας: Η καθοριστική συνάντηση μου με την Κάλλας

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος έχει ως σκοπό την προβολή της ελληνικότητας της Μαρίας Κάλλας, αλλά και τη διατήρηση της μνήμης της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, που θεωρείται αναμφισβήτητα η πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως καλλιτέχνης της όπερας, μας μίλησε με αφορμή τη συμπλήρωση τη συμπλήρωση 43 ετών από τον θάνατο της.

“Σε ηλικία δέκα ετών είχα την χαρά ως θεατής να απολαύσω τη Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο και κατ΄αυτόν τον τρόπο άρχησε η μύηση μου στον χώρο της όπερας. H δεύτερη και καθοριστική συνάντηση που είχα μαζί της ήταν την περίοδο που ήμουν Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια μιας δεξίωσης, η οποία έγινε προς τιμής της, έπειτα από τη συναυλία που έδωσε στο KENNEDY CENTER. Ακόμα θυμάμαι την λάμψη που εξέπεμπε στον χώρο, την απλότητα της, τη ζεστασιά του χαρακτήρα της, την ευγένεια της απόλυτης Ελληνίδας Ντίβας που χωρίς να το γνωρίζει ήταν η αφορμή να λατρέψω την όπερα” μας τονίζει.

“Στις 16/09/77 και ενώ βρισκόμουν στο Παρίσι για επαγγελματικές υποχρεώσεις πληροφορήθηκα από φίλους το θάνατό της και χωρίς άλλη σκέψη έτρεξα με δάκρυα στην Avenye Mendel 26 για να αποδώσω φόρο τιμής στην Μεγάλη Σοπράνο που απασχόλησε με το ταλέντο της την ομορφιά της και το θυελλώδη έρωτά της όλα τα Μ.Μ.Ε. της εποχής” πρόσθεσε, θυμωμένη τις έντονα φορτισμένες εκείνες στιγμές.

 

“Η επιθυμία της Μαρίας ήταν να αποτεφρωθεί και οι στάχτες της να σκορπιστούν στο Αιγαίο, εκεί που κύματα χρώματα και μυρωδιές συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να χωρέσει μια τόσο μεγάλη και λαμπερή προσωπικότητα. Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας ιδρύθηκε το 2012 έπειτα από προσωπική επιθυμία πολλών φίλων που την αγκάλιασαν, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μουσείο με προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας και τη φωνή της στο κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων επί της οδού Μητροπόλεως 44, 1.100 τ.μ.” προσθέτει.

Αν και ήδη έχουν στα χέρια τους αρκετά αντικείμενα, η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της συλλογής δεν σταματά ποτέ. “Γι’ αυτό το σκοπό ο Σύλλογος διοργανώνει διάφορες δράσεις με σκοπό να εμπλουτίσουμε τη συλλογή του πρώτου Μουσείου στον κόσμο με προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας. Σε αυτό το όνειρο χωρούν όλοι όσοι επιθυμούν η Κάλλας να έχει το σπίτι της, να μας υποδέχεται και να δώσει τη δυνατότητα στις νεότερες γενεές να τη γνωρίσουν καλύτερα. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο της Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται για την στέγαση των αντικειμένων και να το εμπλουτίσουμε με όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα” σημείωσε η κ. Σκουρλή.

 

 

 

 

 

***Φωτογραφικό υλικό από τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com