Παιδί & Κορονοϊός: Tα εργασιακά δικαιώματα των γονέων εάν νοσήσει το παιδί
Τα σχολεία ανοίγουν σε λιγότερο από επτά ημέρες και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό και το εάν θα υπάρξει περιορισμός της διασποράς ή όχι, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ειδικές διατάξεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς σε περίπτωση που νοσήσει το παιδί τους από τον ιό.
Στο νομοσχέδιο για την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού η κυβέρνηση προσέθεσε διάταξη που προβλέπει πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των τέκνων τους δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.
Η άδεια αυτή χορηγείται είτε πρόκειται για βρέφη, είτε για προνήπια και νήπια, είτε για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε για παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας, τότε η άδεια αυτή των 14 ημερών χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών.
Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών. Ειδικά δε για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, η ανωτέρω άδεια θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη.
Οι εργοδότες θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, καθώς και τη διάρκεια της.