Παράταση των ρυθμίσεων για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» λόγω κορονοϊού
Το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η αποπληρωμή των φόρων, των δόσεων και των ασφαλιστικών εισφορών συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία μέχρι και τον Μάιο να ξεκινήσει όχι από τον Ιανουάριο του 2021, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί, αλλά αργότερα, μετά το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.
Ο ακριβής χρόνος θα αποφασισθεί στις κυβερνητικές συσκέψεις των επόμενων ημερών, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και το τελικό σχέδιο της ρύθμισης να κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.
Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός αυτής.
Η αίτηση της τμηματικής αποπληρωμής των χρεών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορωνοϊού.
Όσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου, για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων αυτοί δεν θα καταβάλουν τόκο, ενώ όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις, το επιτόκιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.