Bloomberg: Ταχύτερη ανάκαμψη Ευρωζώνης από τις ΗΠΑ
Προβλέψεις Bloomberg Economics και JPMorgan
Τόσο η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και τα δραστικότερα μέτρα τα οποία έθεσε σε εφαρμογή η Ευρώπη, αναμένεται να ωφελήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα την νωρίτερη ανάκαμψη της από την Αμερικανική οικονομία, εκτιμούν αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας αποτελεί, η αποτυχία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Εν αντιθέσει πολλές εστίες κρουσμάτων κατάφεραν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσουν χαμηλή και την πορεία των κρουσμάτων.
Κρίσιμο στοιχείο μιας βιώσιμης ανάκαμψης, αποτελεί το αίσθημα έλεγχου επί του ιού. Η Ευρώπη έχοντας καταφέρει σημαντικά κάτι τέτοιο έναντι των ΗΠΑ, ενδέχεται να ενθαρρύνει τους καταναλωτές της να ξοδέψουν περισσότερα, οδηγώντας σε νέες επενδύσεις από πλευράς επιχειρήσεων. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζήτηση και ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί του παρόντος προστατεύουν τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας των πολιτών της.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πιο απότομα, όμως αναμένουμε επίσης να ανακάμψει πιο έντονα», δηλώνει ο Γιάρι Στεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
«Η Ευρωζώνη θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ σε ορίζοντα χρόνου ενός με δύο χρόνια, ένα φαινόμενο πολύ σπάνιο».
Τα καθολικά lockdowns αναμένεται να προκαλέσουν στην ΕΕ, μία πιο επιθετική συρρίκνωση το β΄ τρίμηνο σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στα στοιχεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται εντός εβδομάδος.
Δημοσκόπηση του Bloomberg, αναφέρει πρόβλεψη για υποχώρηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 12% σε διάστημα 3 μηνών έως τον Ιούνιο, με τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία να είναι περισσότερο δυσοίωνες, κάνοντας λόγο για βύθιση 35% σε ετήσια βάση και υποχώρηση κατά 10% σε τριμηνιαία.
Ωστόσο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με το Bloomberg Economics να εκτιμά ότι το προβάδισμα έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο πρόσφατα.
Από την πλευρά της η JPMorgan αναμένει μια συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 6,4% φέτος, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση κατά 5,1% της αμερικανικής.
Ωστόσο, για το 2021, αναμένεται ανάπτυξη στην Ευρώπη της τάξεως του 6,2%, με έναν ρυθμό υπερδιπλάσιο από εκείνον του 2,8% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η απόκλιση αυτή αντανακλάται ήδη στις αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα να επωφελούνται χάρη στην συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ευρώ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 2 μήνες.
Παράγοντες διατήρησης της ανεργίας σε χαμηλότερα από το προβλεπόμενο επίπεδα, αποτελούν ο δανεισμός καθώς και τα επιδόματα.
Πολλές χώρες υιοθέτησαν το μοντέλο Kurzarbeit της Γερμανίας βοηθώντας αποτελεσματικά τους εργαζόμενους.
Παρά την ψήφιση πακέτου διάσωσης 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Μάρτιο, η διανομή του υπήρξε ανομοιογενής και άνιση, με τα γραφεία ανεργίας να κατακλύζονται από αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ενώ πολλοί Αμερικανοί άνεργοι δεν έχουν ακόμη λάβει τα επιδόματα που τους οφείλονται.