Με απώλειες 0,95% στις 635,86 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης
Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να “σπάσει” το πτωτικό σερί, οι πιέσεις που δέχτηκε ο τραπεζικός κυρίως κλάδος, δεν άφησαν περιθώρια για την ανοδική αντίδραση.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,96%, στις 1.533,74 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 845,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 355,76 μονάδες.
Όπως άρχισε… έτσι και ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το ΧΑ, καθώς στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης υπέκυψε στις πιέσεις των δεικτοβαρών τίτλων. Μπορεί να προσπάθησε στο μέσον της διαπραγμάτευσης να κινηθεί ακόμη και θετικά, εντούτοις οι δυνάμεις των αγοραστών δεν κατάφεραν να ενεργοποιηθούν, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από το νέο κύμα κορονοϊού.
Οι φόβοι για την πορεία της πανδημίας έχουν επηρεάσει τις αγορές, όπως και την ελληνική, η οποία δέχεται τις παράπλευρες απώλειες του risk off. Επίσης, οι φόβοι για ένα νέο lockdown είναι τεράστιοι, με τις οικονομίες να αναμένεται να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει αλώβητη, και αυτό το γνωρίζει η αγορά, η οποία διατηρεί την επιφυλακτική της στάση σε κάθε κίνηση ανάληψης ρίσκου. Και αυτό όχι μόνο διότι όπως όλα δείχνουν ο τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό ΑΕΠ το οποίο στηρίζεται με πάνω από 20% στον κλάδο, αλλά και για το ότι οι παράπλευρες απώλειες της τόσο μεγάλης ύφεσης είναι ήδη μεγάλες.
Όπως μάλιστα αναφέρει και η Unicredit, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους βαθμούς παγκοσμίως. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας και του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών. Η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που έφτασε το 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί, τονίζει η UniCredit.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, οι συνεχείς εκδόσεις ομολόγων από αρκετές εισηγμένες, έχουν απορροφήσει σημαντικό μέρος της ρευστότητας στην αγορά. Έτσι, η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ παρέμεινε για ακόμη μία ημέρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να μην μπορεί να αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται για να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση και να κινητοποιήσει τους επιφυλακτικούς επενδυτές.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Πειραιώς δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, αφού έκλεισαν με απώλειες 3,76% και 3,44% αντίστοιχα, με τις Σαράντης, Εθνική και Motor Oil να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Οι απώλειες σε Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Euroaban και Alpha Bank ξεπέρασαν το 1%, ενώ εκείνες των ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ έμειναν κάτω από το 1%.
Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 2,53%, με τον Φουρλή να ακολουθεί με το δικό του +,90%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo και Λάμδα.
capital.gr