Πλειστηριασμοί και επιδότηση δόσεων στον απόηχο του covid-19
Γράφει η Χριστίνα Γλυκού
Της Χριστίνας Γλυκού*
Με τον Ιούνιο να είναι προ των πυλών, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να λαμβάνει ήδη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και την καραντίνα να αποτελεί ευτυχώς (κακή) ανάμνηση, πολλοί δανειολήπτες (στον απόηχο του covid-19 και των ολέθριων οικονομικών επιπτώσεων στο πέρασμά του) ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα τραπεζικά τους προϊόντα, αν θα χάσουν το βιός τους και πως θα κυλήσει το επόμενο διάστημα..
Με τις τελευταίες εξαγγελίες κατέστη σαφές ότι οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται περαιτέρω, ήτοι μέχρι το τέλος του προσεχoύς Ιουλίου – και επειδή ούτως ή άλλως ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας για τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης-, θα ξεκινήσουν δε (όπως όλα δείχνουν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) ξανά από τον Σεπτέμβρη..
Στο μεσοδιάστημα ήδη πολλοί πληττόμενοι δανειολήπτες προχώρησαν στην τρίμηνη (κάποια τραπεζικά ιδρύματα την παρατείνουν μέχρι τέλος του έτους) αναστολή των μηνιαίων δόσεων τους και άλλοι – πληρώντας το σύνολο το προϋποθέσεων που ορίζονται στο σχετικό Νόμο – ρύθμισαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας βιώσιμα (σε κάποιες περιπτώσεις και με επιδότηση μέρους της δόσης από το Δημόσιο).
Στα πλαίσια δε αποφυγής νέου «κύματος» κόκκινων δανείων, ανακοινώθηκε ότι από τον ερχόμενο Ιούλιο θα ανοίξει και άλλη πλατφόρμα για να τρέξει το νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών (υποβολή αιτήσεων από 1-31/07) για δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, το οποίο θα περιλαμβάνει επιδότηση της μηνιαίας δόσης – για εννέα περίπου μήνες – σε ποσοστό ακόμα και 90-100% αρχικά και το οποίο θα φθίνει ανά τρίμηνο.
Να τονισθεί μάλιστα ότι για πρώτη φορά ικανοποιείται και το πάγιο αίτημα των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι θα εντάσσονται (εφόσον πληρούν και τα λοιπά κριτήρια) στο πρόγραμμα επιδότησης, αλλά θα αφορά και όσων τα προϊόντα τους κοκκίνισαν μετά το 2018 (να θυμίσουμε ότι η ύπαρξη κόκκινου προϊόντος μέχρι το τέλος του 2018 αποτελεί μια εκ των βασικών προϋποθέσεων του Ν.4605/19 και έναν από τους κυριότερους λόγους που πολλοί οφειλέτες μένουν εκτός της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας).
Συνακόλουθα (και με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί) το νέο πρόγραμμα – γέφυρα θα προστατεύει τους πληττόμενους από την πανδημία δανειολήπτες και θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια τόσο εισοδηματικά, όσο και αναφορικά με την αξία περιουσίας και του υπολοίπου οφειλής.
Εν κατακλείδι, στον απόηχο των όσων τραγικών βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες και των πρωτοφανών συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και όλα δείχνουν ότι τα καταφέραμε, είναι επιτακτική ανάγκη να αναδιαρθρωθεί πλήρως το δίκαιο αστικής αφερεγγυότητας, να δημιουργηθούν νέα προϊόντα και πλατφόρμες για όσους επλήγησαν οικονομικά, για όσους παλεύουν να επιβιώσουν ..
Με την ελπίδα να αφήσαμε τα δύσκολα όντως πίσω, τα όσα εξαγγέλθηκαν αναμένεται να δώσουν ΄΄ανάσα΄΄ και ελπίδα στους δανειολήπτες.. Μένει να το δούμε και στην πράξη..
Η Χριστίνα Γλυκού είναι δικηγόρος*