Ρίψεις ρουκετών προκαλούν 15 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη Λιβύη
Οι επιθέσεις του στρατηγού Χαφτάρ συνεχίζονται για τον έλεγχο της Λιβυκής πρωτεύουσας
Οι θάνατοι τουλάχιστον 13 αμάχων και δύο αστυνομικών καθώς και δεκάδες τραυματισμοί αποτελούν τον απολογισμό από πυρά ρουκετών εντός των τελευταίων 48 ώρες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, σύμφωνα με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE).
Η πληττόμενη περιοχή είναι η Ζαβιγιάτ αλ-Νταχμάνι, πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της πόλης, στην οποία στεγάζονται το υπουργείο Εξωτερικών της ΚΕΕ καθώς και οι πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας. Αποτέλεσμα της επίθεσης, ο θάνατος 2 αστυνομικών και ενός πολίτη σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας, Αμίν αλ Χασέμι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπεύθυνες για την επίθεση με ρουκέτες, κατά τον Χασέμι είναι οι αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με τον ίδιο να καταδικάζει την επίθεση «που αντιβαίνει στους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους που διασφαλίζουν την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών».
Ο απολογισμός των επιθέσεων από την Τετάρτη είναι 15 νεκροί καθώς και 50 τραυματίες άμαχοι με τις ρουκέτες να πλήττουν διάφορες συνοικίες της Λιβυκής πρωτεύουσας.
«Οι βομβαρδισμοί αυτοί προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές, κυρίως στην Αμπού Σλιμ και την Τατζούρα», δήλωσε ο Χασέμι.
Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος των γενικευμένων συγκρούσεων των οποίων η έναρξη χρονολογείται από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ενώ οι συγκρούσεις αυτές αναζοπυρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019 με την έναρξη επιθέσεων του στρατάρχη Χάφταρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας, στην οποία βρίσκεται η έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, ΚΕΕ.
Η ΚΕΕ επιρρίπτει στις δυνάμεις του Χάφταρ την ευθύνη για τις ρουκέτες και τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συνοικιών της πρωτεύουσας οι οποίες προκαλούν σχεδόν καθημερινά θύματα μεταξύ των αμάχων.
Παρά την μονομερή εκεχειρία η οποία ανακοινώθηκε στις 30 Απρίλιου, από πλευράς Χαφτάρ, οι επιθέσεις συνεχίζονται. Την εκεχειρία απέρριψε η ΚΕΕ, δηλώνοντας πως δεν εμπιστεύεται τον στρατάρχη Χάφταρ και κατηγορώντας τον ότι έχει παραβιάσει κατ΄επανάληψη συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός.
Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και αραβικών και δυτικών χωρών για κατάπαυση του πυρός και σεβασμό στο Ραμαζάνι, σημαντική εορτή του Ισλάμ, οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή της Τρίπολης καθώς και στη δυτική Λιβύη.
Ο απολογισμός της εμφύλιας αυτής σύρραξης ως τώρα μετρά εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες καθώς και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων.
Αίτιο της έριδας αποτελεί ο έλεγχος της Λιβύης, με τον στρατάρχη Χάφταρ να ελέγχει το Ανατολικό και τμήμα του Νότου της χώρας ενώ η ΚΕΕ τη Δυτική Λιβύη περιλαμβανομένης της Τρίπολης.