Μέρκελ: Εκτός ημερήσιας διάταξης τα ταξίδια
«Η κατάσταση των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης είναι καταστροφική»
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, συμφώνησαν πως ο τουρισμός και η γαστρονομία αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την τηλεδιάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η κα Μέρκελ, δήλωσε πως:
«Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ευρώπης δεν βρίσκονται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη», επισημαίνοντας ότι, «αποφάσεις για ξενοδοχεία και εστιατόρια θα ληφθούν πιθανότατα στο δεύτερο μισό του Μαΐου».
Παράλληλα, στη χώρα παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Τα ταξίδια για διακοπές θα πρέπει, σύμφωνα με την καγκελάριο και τον κ. Σέντερ, να γίνουν, εάν γίνουν, εντός Γερμανίας.
Εάν το καλοκαίρι καταστεί δυνατό να γίνουν διακοπές εντός της χώρας, ο βαυαρός πρωθυπουργός πρότεινε την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ η κ. Μέρκελ τη δική της εκλογική περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία.
Όπως σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Σέντερ, «Βορράς και Νότος. Η Δύση δεν βρίσκεται εδώ» είπε αναφερόμενος εμμέσως στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, με τον οποίο το τελευταίο διάστημα υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης.
Ο ίδιος, πάντως, αναφερόμενος στην καγκελάριο, τη χαρακτήρισε «διεθνή φωνή λογικής».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι τα σύνορα τουλάχιστον προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι πριν από τα μέσα Ιουνίου, αλλά τόνισε πως «δεν μπορεί ωστόσο να το υποσχεθεί κανείς».
Την ίδια ώρα, ο κλάδος του τουρισμού στη Γερμανία επιμένει ότι η θερινή περίοδος δεν έχει χαθεί, αλλά επισημαίνει πως οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.
«Η κατάσταση των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης είναι καταστροφική. Ο κλάδος έχει καταρρεύσει. Υπάρχει ο κίνδυνος κύματος χρεοκοπιών ανυπολόγιστης έκτασης. Διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχείων (DEHOGA), Γκίντο Τσέλικ.
Ο ίδιος ζήτησε τη δημιουργία ταμείου διάσωσης των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς, όπως εξήγησε, τα χρήματα και τα δάνεια που έχουν δοθεί ως τώρα δεν επαρκούν και «για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια και την προοπτική επαναλειτουργίας».
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επίσης πλήττεται σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ο κλάδος θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας.
Όπως ξεκαθάρισε ότι στη διάσκεψη της κυβέρνησης με τους αυτοκινητοβιομηχάνους, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με παροχή κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτου.
Ο Μάρκους Σέντερ, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί «επιδότηση καινοτομίας» για την αγορά οχημάτων τεχνολογίας φιλικότερης προς το περιβάλλον.