Γεραπετρίτης: Πρέπει να επανέλθουμε στη ζωή μας
«Καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία από το άνοιγμα των σχολείων»
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως «θέλουμε να ανοίξουμε πάλι την κοινωνία, τώρα είναι σχετικά εύκολη η πολιτική απόφαση αλλά τεχνικά έχει πολλές δυσκολίες και στους γενικούς κανόνες αλλά και στην πράξη».
Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή δήλωσε ότι «η προηγούμενη απόφαση, είχε τα αντίθετα χαρακτηριστικά, ήταν πολιτικά δύσκολη, αλλά τεχνικά ήταν μία πολύ εύκολη απόφαση».
Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, «πλέον θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και το σχέδιό μας θα πρέπει να έχει δυναμικό χαρακτήρα. Θα κάνουμε δοκιμή και πειράματα, μέρα προς μέρα, βάσει όμως ενός πολύ αναλυτικού σχεδίου. Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, εάν δηλαδή δούμε ότι η απελευθέρωση στην κίνηση πολιτών δημιουργεί μεγάλες συγκεντρώσεις, θα επανέλθουμε σε ένα καθεστώς ελεγχόμενης συγκέντρωσης ή κίνησης».
«Το «μένουμε στο σπίτι είχε και ένα μόνο σκοπό να κερδίσουμε τη ζωή μας όχι να μείνουμε για πάντα σε καραντίνα. Πρέπει να ξαναβρούμε ένα ρυθμό, εάν ενδεχομένως υπάρξουν παλινδρομήσεις και παρέμβουμε ρυθμιστικά όμως είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αποκτήσει διαφορετική συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη. Νομίζω θα αυτορυθμιστεί η κοινωνία και η αγορά μπροστά στους νέους κανόνες που θα δημιουργηθούν» δήλωσε.
Σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι έχει υποστεί μια μεγάλη βλάβη η οικονομία όμως η αίσθηση μου είναι ότι η πληγή στην οικονομία τουλάχιστον στον τομέα της ανεργίας θα συγκρατηθεί. Πήραμε ριζικά μέτρα για την διατήρηση της εργασίας με κυριότερο την απαγόρευση των απολύσεων, άρα αισθάνομαι ότι έχουν παραμείνει όρθιες οι επιχειρήσεις. Βεβαίως δεν θα είναι μία δύσκολη άσκηση, έχω την αίσθηση όμως ότι θα πάρει μπροστά πάλι η οικονομία. Αυτό φαίνεται και από τα δημοσιονομικά δεδομένα πχ περιμέναμε κατακρήμνιση των εσόδων, παρά ταύτα διαπιστώσαμε μία μικρή κινητικότητα. Έχουμε εξασφαλίσει μεγάλους πόρους από την ΕΕ που θα αναπτυχθούν σταδιακά».
Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «θα κυκλοφορήσει νέο χρήμα, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα σήμερα για δανειοδότηση επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μεγάλη ανάσα και η επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και νέα προγράμματα που θα ενισχύσουν την αγορά και την οικονομία».
«Θα μπούμε σε ένα μοντέλο από εκεί που επιδοτούσαμε την ανεργία να επιδοτούμε την εργασία. Επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο για να λειτουργήσει προωθητικά η οικονομία, αναμένουμε πολύ σημαντικούς πόρους, δηλαδή την απελευθέρωση κοινοτικών προγραμμάτων και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από το πρόγραμμα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων, έχουμε εν ολίγοις πολλά εργαλεία πλέον που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε.
Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα υπάρξει επανεκκίνηση του τουρισμού εντός του καλοκαιριού εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να κινούνται στα σημερινά επίπεδα. Από τις αρχές Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να δεχθούμε τουρισμό με τις απαραίτητες προφυλάξεις».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σχέδιο για την ανάκαμψη. Βεβαίως υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι αυτή εξαρτάται εν πολλοίς και από ευρωπαϊκές πολιτικές υπό την έννοια ότι σε ότι αφορά τον τουρισμό του εξωτερικού είναι απολύτως εξαρτώμενος από τις αεροπορικές μεταφορές για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης».
«Η Ελλάδα είναι από τους επισπεύδοντες στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τις μεταφορές και τον τουρισμό, η διάθεσή μας είναι να εξασφαλίσουμε μεταφορές που να διασφαλίζουν την δημόσια υγεία, αλλά χωρίς να πλήττουν το τουριστικό προϊόν. Επίσης θα πρέπει οι τουρίστες εξωτερικού κατά το δυνατόν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ή να έχουν ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο να μεταφέρουν κάτι στους ελληνικούς προορισμούς» δήλωσε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους σχετικούς προβληματισμούς ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «αντιλαμβάνομαι την αγωνία των γονέων και της κοινωνίας για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Όμως θα πρέπει να επανέλθουμε στη ζωή μας και για τη γενικότερη στάση».
«Δεν είναι τυχαίο ότι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αυτές που επλήγησαν από την πανδημία, βρίσκονται στο στάδιο μετάβασης στην ομαλότητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί, εάν τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέπουν, να μην επανέλθουμε στο καθεστώς της φυσικής εκπαίδευσης, η οποία έχει να κάνει και με την ψυχική ισορροπία των παιδιών, με την κοινωνικότητα και εν τέλει με ένα καθεστώς ισότητας στην γνώση» δήλωσε και συνέχισε:
«Και αυτό γιατί, παρά την απογείωση της τηλεκπαίδευσης, εξακολουθούν να υφίστανται εγγενείς ανισότητες που ως εκπαιδευτικός δεν τις δέχομαι. Βεβαιώνουμε ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά με τελευταία τα δημοτικά, που εκεί υπάρχει ένα θέμα και θα το δούμε στο χρόνο του».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το άνοιγμα των δικαστηρίων ήταν η πρώτη κίνηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων και εάν αυτό συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι:
«Τα δικαστήρια πρέπει να ανοίξουν και θα γίνει σταδιακά, είναι μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο λόγος που άνοιξαν τα πρωτοδικεία, τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία δεν ήταν για να εξυπηρετηθούν πλειστηριασμοί. Όποιος το λέει δεν έχει καμία γνώση του δικονομικού συστήματος».
«Αυτό έγινε για να μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια όταν οι ίδιοι επιθυμούν γιατί αυτό είναι προϋπόθεση ο έλεγχος ιδιοκτησιακών τίτλων και οι διαδικασίες ενώπιον αυτών των δικαστηρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορεί να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Είναι θέμα της οικονομίας των πολιτών και σε καμία περίπτωση θέματα πλειστηριασμών. Αλλωστε θα έχουμε νεότερα τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, για τον χρονικό ορίζοντα της παράτασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας» ανέφερε.