Ακυβέρνητη Πολιτεία
Γράφει ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος*
ΑΙΕΤΙΛΟΠ ΗΤΗΝΡΕΒΥΚΑ**
Κι απ΄ τις ίδιες πόρτες διάπλατες,
πριν το στοχαστής,
ο Σουλτάνος καβαλλάρης
μπήκε ο χαλαστής!
Κωστής Παλαμάς, «Ο δωδεκάλογος του γύφτου»
Στις 2 Απριλίου 2020 ανακοινώνεται πρόσκληση εβδομήντα δύο σελίδων (72) με προθεσμία υποβολής την 5 η Απριλίου, δηλαδή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο καλούσε τους ιδιοκτήτες εταιρειών πλατφόρμας τηλεκατάρτισης να υποβάλουν αίτηση έτσι ώστε οι
επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας θα επιδοτηθούν με voucher (600€).
Τα χρήματα που ξετρυπώθηκαν από ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διατίθεντο στους δικαιούχους άμεσα. Η πρόσκληση απευθυνόταν σε 180.342 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραζόταν στην αφορά ήταν 192.965.940 ευρώ.
Σκεφτείτε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πλήρωσαν πρόγραμμα ανάλογο, το οποίο έτρεξε το 2015, απίστευτο και όμως αληθινό, το 2020.
Ξεκινά ένας αγώνας για την οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας. Η αρχική μάλιστα υπόσχεση είναι πως τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους «άμεσα, για να κάνουν Πάσχα».
Ο συντάξας λοιπόν την προκήρυξη θεώρησε πως εντός τριών ημερών θα γινόταν η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού , για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης εκατό ωρών. Υπολογίστε ότι οι εκπαιδευτές ενηλίκων για τη δια ζώσης εκπαίδευση χρειάζονται για την δημιουργία υλικού για κάθε ώραεκπαίδευσης περίπου δυόμιση ώρες προετοιμασίας.
Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, ιδιωτικές εταιρείες, τα οποία (σύμφωνα με την πρόσκληση) είχαν στην αρμοδιότητα, να οργανώσουν το πρόγραμμα, να συμβληθούν με μια από τις επτά πλατφόρμες, να προβάλλουν την δράση, να ενημερώσουν τους ωφελούμενους, να τρέξουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των αιτήσεων, να ορίσουν επόπτη τηλεκατάρτισης που θα απαντάει σε ερωτήσεις και τόσα άλλα που χρειάζεται για να τρέξει ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα. Δεν είχαν καμία ευθύνη για το εκπαιδευτικό υλικό. (σελ. 24, 25 της πρόσκλησης).
Όλα τα ΚΔΒΜ λειτουργούν άψογα;
Όλες οι διαδικασίες ήταν άψογες;
Ξεκάθαρη απάντηση . ΟΧΙ. (π χ Πως συγκεκριμένο ΚΔΒΜ είχε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των μελών μεγάλου επιστημονικού συλλόγου και βγήκε πως άγραν πελατών, προσφέροντας και δώρο). Κάτι για GDPR έχω ακούσει αλλά άλλη ιστορία και αυτή, ανεπίκαιρη επι του παρόντος.
Ετέθησαν πολλά ερωτήματα αυτές τις μέρες αν οι επιχειρήσεις ΚΔΒΜ λειτουργούν άψογα γενικώς ή χρωστούν στην εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρώνουν με ελάχιστα χρήματα τους εκπαιδευτές, έχουν κάνει τραστ, παίρνουν τις δουλειές με αδιαφανείς διαδικασίες; Αλλά αυτό είναι το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα.
Όλα τα παραπάνω είναι θέματα προς εξέταση τα οποία μια ευνομούμενη και αξιόπιστη πολιτεία οφείλει να τα ελέγξει να βάλει κανόνες και προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους.
Στις 23 Απριλίου ως στρατηλάτης ο Πρωθυπουργός, ταίριαζε και με την ημέρα, ακυρώνει το πρόγραμμα , για πρώτη φορά στην ιστορία και αποφασίζεται πως τα χρήματα θα δοθούν απ΄ ευθείας στους δικαιούχους.
Ο κόπος και η προσπάθεια των εργαζομένων στα ΚΔΒΜ Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα πήγαν στο κενό. Οι διαφημιστική δαπάνη των κέντρων για προσέλευση καταρτιζόμενων δεν συνυπολογίστηκαν. Μια απόφαση από τη μια στιγμή στην άλλη και … εταιρείες είναι ιδιωτικές είναι να κόψουν το λαιμό τους.
Τι χρειάζεται να γίνει. Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αποζημιώσει τις εταιρείες (ΚΔΒΜ) για την εργασία και τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν.
Θα μου πεις για καμιά τριακοσαριά ιδιοκτήτες ΚΔΒΜ, που κάποιοι από δαύτους χρωστούν στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί το κράτος;
Όχι δεν μας νοιάζει για αυτούς , μας νοιάζει όμως η αξιοπιστία του κράτους, η προχειρότητα που αντιμετωπίζει την κατάσταση, μας καίει και μας κόφτει η προετοιμασία που γίνεται για την οικονομική καταστροφή η οποία είναι αναμενόμενη εξ αιτίας της πανδημίας.
Το παρόν άρθρο γράφτηκε ενώ στο πικ απ ακουγόταν το τραγούδι «Πως
καταντήσαμε λοχία»
**«Ακυβέρνητη Πολιτεία» διαβάστε το ανάποδα.
*Ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος-συγγραφέας