ΔΝΤ-Ελλάδα: Έρχεται ύφεση και αύξηση της ανεργίας!
«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βιώσει τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί πως η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, θα βυθίσουν φέτος την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση πιο βαθιά από ό,τι κατά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929!
Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021, ενώ σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμησή του, πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορονοϊού, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.
Σημειώνεται δε ότι το ΔΝΤ βλέπει βαρύτερο πλήγμα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες οικονομίες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τις οποίες προβλέπει ύφεση 8% και 9% αντίστοιχα.
Στο μέτωπο της ανεργίας, βλέπει αύξηση του ποσοστού στο 22,3% φέτος από 17,3% το 2019 και μικρή μείωση στη συνέχεια στο 19% το 2021.
Στην Ισπανία που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπει αύξηση από το 14% στο 20,8% φέτος και μείωση στο 17,5% την επόμενη χρονιά.
Όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% πέρυσι. Για το 2021 αναμένει έλλειμμα 3,4%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 αναδεικνύοντας τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, που προϋποθέτει επιβράδυνση της πανδημίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους και σταδιακή άρση του lockdown, η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 3% φέτος από ανάπτυξη 2,9% του 2019, με το Ταμείο να «ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Για το 2021 προβλέπει επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη 5,8%, καθώς ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.
Όπως εκτίμησε η Γκίτα Γκόπινατ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, «είναι πολύ πιθανό φέτος η παγκόσμια οικονομία να βιώσει τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, ξεπερνώντας εκείνη κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης προ μίας δεκαετίας».
Σύμφωνα με το Ταμείο, πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλά σοκ, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με κατάρρευση της εξωτερικής ζήτησης, εκροές κεφαλαίων και βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων.
«Αποτελεσματικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποτραπούν χειρότερα αποτελέσματα», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Παράλληλα, χρειάζονται οι κατάλληλες οικονομικές πολιτικές ώστε να μετριασθεί ο αντίκτυπος από την υποχώρηση της δραστηριότητας σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις επηρεαζόμενες χώρες εφαρμόσθηκαν με ταχύτητα σε πολλές προηγμένες οικονομίες(όπως Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ).
Πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Κίνα, Ινδονησία και Νότιος Αφρική παρέχουν δημοσιονομική στήριξη σε τομείς και εργαζομένους που πλήττονται. Χρειάζονται όμως πρόσθετα μέτρα, ειδικά στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα παραμείνει αδύναμη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η παροχή βοήθειας προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες που αντιμετωπίζουν διπλό υγειονομικό και χρηματοδοτικό σοκ.