Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις

«Η αδράνεια προσφέρει έδαφος στους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κατώτερη των περιστάσεων».

Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Facebook, «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας».

Σημείωσε επίσης πως, «στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα».

«Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο μέτωπο της οικονομίας, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα:

«Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες υπέγραψαν με την οποία ζητούν την έκδοσης ενός ειδικού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. «Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών».

«Εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”. Το 2020 δεν είναι 2010…» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις.

«Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι τα λόγια του δεν είναι, απλώς, τα λόγια του πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον.

«Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!», κατέληξε.

Στον Έβρο ενδεχομένως κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη συνεχίζεται

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σε τηλεσύσκεψη για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Εκεί όπου ο πρόχειρος καταυλισμός που είχε δημιουργηθεί από την Καθαρά Δευτέρα φαίνεται να έχει διαλυθεί, με πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στην μεθόριο να απομακρύνονται από την περιοχή τόνισε πως:

«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη συνεχίζεται».

«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και πάλι την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσους συνεισέφεραν σε αυτή την πολύ μεγάλη, επίπονη προσπάθεια να φυλάξουμε τα σύνορά μας όλο αυτό τον τελευταίο μήνα» είπε ο Πρωθυπουργός τη διάρκειας της τηλεδιάσκεψης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

  • ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης
  • ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου
  • ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής
  • ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος και
  • ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

«Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε παράλληλα πως «το γεγονός ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην έχουμε αυτού του είδους τις αυξημένες πιέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Τονίστηκε επίσης ότι, «πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com