Ενημέρωση με ένα κλικ

Πανδημίες: Οι τέσσερις χειρότερες που έπληξαν την ανθρωπότητα

Ποιες ήταν μέχρι σήμερα οι... τρεις συν μία χειρότερες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα

Την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον θανατηφόρο ιό σε πανδημία, ας δούμε ποιες ήταν μέχρι σήμερα οι… τρεις συν μία χειρότερες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα.

541-542 Πανώλη Ιουστινιανού

Εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ έχει υπολογιστεί ότι πέθαιναν 5.000 άνθρωποι την ημέρα μόνο στην Κωνσταντινούπολη, με τον πληθυσμός της πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να μειώνεται κατά 40%!

Σε περιορισμένη κλίμακα υπήρξαν θύματα και τους δύο επόμενους αιώνες ανεβάζοντας έτσι τους νεκρόυς στα 50 εκατομμύρια, δηλαδή στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προκλήθηκε από το ίδιο είδος βακτηρίου (Yersinia pestis) που προκάλεσε την κατοπινή ολέθρια πανδημία στην μεσαιωνική Ευρώπη του 14ου αιώνα, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος».

Το μικρόβιο μετέφεραν στη Νέα Ρώμη τα καράβια των Αιγύπτιων εμπόρων που έφερναν κι έπαιρναν εμπορεύματα. Ακόμα κι όταν εξαπλώθηκε η επιδημία οι αρχές δεν σταμάτησαν το εμπόριο, αλλά το περιόρισαν σε ειδικούς χώρους όπου έμεναν οι έμποροι και τα πληρώματα των πλοίων.

1348-1353 Μαύρη πανώλη ή μαύρος θάνατος

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανδημία που βίωσε η ανθρωπότητα με τους νεκρούς συνολικά να υπολογίζονται από 100 έως 200 εκατομμύρια σε Ευρώπη και Ασία. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε από 450 σε 350 εκατομμύρια ανθρώπους!

Όλα ξεκίνησαν όταν πλοία της Γένοβας από τη Μαύρη Θάλασσα προσέγγισαν το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία. Ήταν γεμάτα με νεκρούς και άρρωστους. Η ακαριαία μετάδοση, οι κακές συνθήκες υγιεινής και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις βοήθησαν στην εξάπλωσή της.

Από την Ιταλία διαδόθηκε σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, ενώ σαν σημείο εκδήλωσης της πανώλης θεωρείται η Κεντρική Ασία. Από τις στέπες της Μογγολίας, πέρασε στην υπόλοιπη Ασία, ενώ φορείς ήταν και οι Σταυροφόροι που επέστρεφαν από τους Αγιους Τόπους στην Ευρώπη.

1918 Ισπανική γρίπη

Μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα πτηνά και ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή, όμως οι πρώτες αναφορές κρουσμάτων έγιναν στην Ισπανία η οποία δεν συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ήταν σε εξέλιξη.

Επεκτάθηκε σε Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και στη Γερμανία στην οποία μεταδόθηκε από αιχμαλώτους των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ που μεταφέρθηκαν στη χώρα. Τα θύματα υπολογίζονται από 50 έως 100 εκατομμύρια.

Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τα αρχεία της εποχής.

2009 Γρίπη Η1Ν1

Ξεκίνησε από το Μεξικό τον Ιούνιο του 2009 και ολοκλήρωσε τον κύκλο του στις 10 Αυγούστου 2010.

Από τον Η1Ν1 καταγράφηκαν μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, 18.500 επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε 214 χώρες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com