Γρίπη: Το εμβόλιο δεν είναι πάντα αποτελεσματικό
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Εμβολιασμένοι για τη γρίπη ήταν οι 50 ασθενείς που κόλλησαν την εποχική γρίπη, δηλαδή το 42% των ασθενών που εισήχθη φέτος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είχαν κάνει το εμβόλιο και παρ’ όλα αυτά νόσησαν.
Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες που δηλώνουν πως «αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό».
Οι 50 από τους 136 ανθρώπους που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το προηγούμενο διάστημα είχαν υποβληθεί σε αντιγριπικό εμβολιασμό.
Η ανταπόκριση των πολιτών στο κέλευσμα των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών για μαζικό εμβολιασμό ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας φέτος εμβολιάστηκαν κατά του ιού της γρίπης 1 εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι (δηλαδή 3 εκατομμύρια, έναντι 2 εκατομμυρίων που εμβολιάστηκαν πέρυσι).
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι από αυτούς νόσησαν και μάλιστα σοβαρά. «Υπάρχει όφελος από τον εμβολιασμό για τη γρίπη παρά τα περιστατικά “αποτυχίας”», δηλώνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
Όπως εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:
«Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στο 100%». Ωστόσο προσθέτει ότι, η δημόσια υγεία έχει τεράστιο όφελος, όταν εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού:
«Θυμίζω ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 50% έως 70% Δεν ξέρουμε βέβαια πόσοι προστατεύονται στο σύνολο του πληθυσμού. Μόνο εκτιμήσεις έχουμε, ακόμα κι αν ένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα» δήλωσε και συνέχισε:
«Στην Αμερική, ωστόσο, που έχουν κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις, είχαν βρει ότι ακόμα και με 40% αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου, είχαν γλιτώσει από 8 χιλιάδες θανάτους, πριν από δύο χρόνια. Δηλαδή ένα εμβόλιο ακόμα κι αν εμφανιστούν κρούσματα “αποτυχίας” εξακολουθεί να έχει όφελος σε μαζικό επίπεδο. Σε επίπεδο πληθυσμού».
Κοκτέϊλ των ιών της γρίπης
Η φετινή εποχή της γρίπης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «περίεργη», καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κυκλοφορούν και τα τρία είδη του ιού (γρίπη Α δύο τύπων, και γρίπη Β).
Στην Ελλάδα, πάντως, η έξαρση της γρίπης την οποία διανύουμε, σηματοδοτείται από την επικράτηση της γρίπης Α και των δύο τύπων της (Η1Ν1 και Η3Ν1).
«Είναι μια εποχή “περίεργη” η φετινή, γιατί κυκλοφορούν και οι τρεις ιοί στην Ευρώπη, γεγονός ασυνήθιστο. Στην Ελλάδα, όμως, κυκλοφορούν κυρίως οι δύο τύποι της γρίπης Α, όχι τόσο ο Β, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη κυκλοφορεί και Β», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.
Το φετινό εμβόλιο καλύπτει και τα τρία στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, όμως, κάθε χρόνο ο ιός μπορεί να υποστεί μικρές μεταλλάξεις, οι οποίες εμποδίζουν την 100% αποτελεσματικότητά του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης περιέχει τα εξής στελέχη:
• A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
• A/Texas/50/2012 (H3N2)
• B/Massachusetts/2/2012
Η επικράτηση δύο στελεχών της γρίπης τύπου Α είναι ξεκάθαρη από την αρχή της διασποράς της γρίπης στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα φάνηκε ότι το στέλεχος Η3Ν2 επικράτησε έναντι του στελέχους Η1Ν1, γεγονός το οποίο εξηγεί την απότομη αύξηση των θανάτων. Η γρίπη Η3Ν2 είναι περισσότερο θανατηφόρα, κυρίως στους ηλικιωμένους και στα παιδιά.
Ο υπότυπος Η3Ν2 της γρίπης Α προκαλεί πιο σοβαρές λοιμώξεις στους ηλικιωμένους και τα παιδιά.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών ανακάμπτει σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία παρά μόνο με ανάπαυση, καλή διατροφή και ενυδάτωση.
Άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, ή συνοδά νοσήματα (καρδιακές παθήσεις, διαβήτη κ.α.) μπορεί να κινδυνεύουν. Κυρίως εάν δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η γρίπη παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες. «Εμβολιαστείτε ακόμη και τώρα», συμβουλεύει και o αν. καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει:
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γρίπη είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και όχι τόσο ο κορωνοϊός. Όσοι πάντως δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα για την εποχική γρίπη, να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα. Δηλαδή οι ομάδες που επιβάλλεται να εμβολιαστούν. Αλλά και όσοι ακόμα είναι υγιείς και νέοι άνθρωποι και δεν θέλουν να περάσουν τον κίνδυνο της γρίπης, μπορούν να εμβολιαστούν. Υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν. Αν και πιστεύω ότι βαδίζουμε στα τελευταία στάδια της έξαρσης της».