Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι άμεσες παρεμβάσεις στα εργασιακά που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας η υποδηλωμένη εργασία

Νέο τοπίο στις συμβάσεις εργασίας, αλλαγές στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, του ψηφιακού ωραρίου και του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, καθώς και νέο καθεστώς προστίμων στην αγορά εργασίας φέρνει ο Φεβρουάριος του 2020 στο μέτωπο των εργασιακών.

Σύμφωνα με το Dimosio.gr, με το νομοσχέδιο «Εργάνη ΙΙ» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας θα μπει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο.

Το σχέδιο, που στόχο έχει την υποδηλωμένη εργασία, θα εφαρμοστεί σταδιακά και θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε στάδια και πιλοτικά καταρχήν σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα στο λιανικό εμπόριο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στόχος είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί καθολικά σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στόχος είναι να προβλεφθεί ψηφιακή σύνδεση της νέας ηλεκτρονικής κάρτας μισθωτών με το σύστημα Εργάνη. Στο τραπέζι βρίσκεται και η διασύνδεση του συστήματος της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΕΦΚΑ με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ώστε να μπορούν να συνδυαστούν και να διασταυρωθούν κρίσιμα δεδομένα για την εργασία και ασφάλιση των μισθωτών.

Η νέα ηλεκτρονική κάρτα θα είναι εισόδου – εξόδου. Στόχος είναι να προκύπτουν καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης με τη χρήση της κάρτας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση και διαβίβαση στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο).

Εντός του Φεβρουαρίου του 2020 θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό. Μετά τη σύνταξη του πορίσματος ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Ο νέος μισθός θα επηρεάσει τουλάχιστον 400.000 εργαζομένους με μερική ή πλήρη απασχόληση.

Παράλληλα, αυξήσεις καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες επιφέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Πάντως, η ελάφρυνση αυτή θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Οι εργοδότες δεν θα έχουν την ελάφρυνση αυτή για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ο στόχος είναι το μέτρο να λειτουργήσει ως ισχυρό «πριμ» για την πλήρη απασχόληση και κίνητρο για την ανακοπή της επέλασης των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως επίσης και ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η οποία σωρευτικά θα φτάσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2023, προβλέπεται να ξεκινήσει από 1ης Ιουλίου του 2020 και να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις. Το πρώτο βήμα θα γίνει το 2020 καθώς η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56%, μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά την ασφάλιση.

Τέλος, καθιερώνεται το λευκό μητρώο επιχειρήσεων που θα είναι ένας μηχανισμός επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών. Στο λευκό μητρώο επιχειρήσεων θα εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν τεκμηριωμένα συμμόρφωση με όλες τις πρόνοιες της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Όσοι εργοδότες εγγράφονται στο λευκό μητρώο επιχειρήσεων θα έχουν ασφαλιστικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com