Ενημέρωση με ένα κλικ

Ραγδαία αύξηση σύφιλης και γονόρροιας στην Ελλάδα

Τα παραπάνω στοιχεία δίνει ο ΕΟΔΥ τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), και στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2023, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το 2020).

Τα παραπάνω στοιχεία δίνει ο ΕΟΔΥ τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Το ECDC τονίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών ΣΜΝ.

  • Η χρήση προφυλακτικού για το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη.
  • Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία για τη σεξουαλική υγεία με τους συντρόφους μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ.
Προφυλακτικά

Καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια φέρνουν πιο κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), να δίνουμε έμφαση στον τακτικό προληπτικό έλεγχο και να έχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τονίζει τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, πρωκτικής και στοματικής).

Συστήνεται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντική η εξέταση μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος mpox, μπορεί να μεταδοθεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κυρίως μέσω επαφής δέρματος με δέρμα. Τα περιστατικά mpox που έχουν καταγραφεί, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Επίσης, ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η σιγκέλλα και η ηπατίτιδα Α, μπορούν να μεταδοθούν κατά τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Συστήνεται η αποφυγή της από κοινού χρήσης σεξουαλικών βοηθημάτων, καθώς και ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση μετά τη χρήση τους. Εξίσου σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, της γεννητικής και πρωκτικής περιοχής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Οι εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και του mpox καθώς και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Η πρόληψη, η συνεχής ενημέρωση, η ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και τους επαγγελματίες υγείας, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ΣΜΝ, του HIV, του mpox και της ιογενούς ηπατίτιδας.

Σύφιλη: Εκτόξευση κρουσμάτων με νέα συμπτώματα – Προσοχή

Τι είναι η σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, το Treponema pallidum. Εκδηλώνεται και στα δύο φύλα με έλκος (πληγή) των γεννητικών οργάνων ή του στόματος. Το έλκος είναι συνήθως ανώδυνο και κλείνει μόνο του μετά από λίγες εβδομάδες. Συνυπάρχει διόγκωση λεμφαδένων. Ακολουθεί εξάνθημα κορμού, παλαμών, πελμάτων που εύκολα συγχέεται με άλλα δερματικά νοσήματα. Αν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία, μετά από πολλά έτη μπορεί να προσβάλει την καρδιά, τους οφθαλμούς και το νευρικό σύστημα αφήνοντας μόνιμες βλάβες.

Πώς θεραπεύεται;
Η Σύφιλη θεραπεύεται με αντιβιοτικά (είτε ενέσιμα είτε από το στόμα), αρκεί όμως να έχει γίνει σωστή διάγνωση του σταδίου της. Για το λόγο αυτό, κάθε πληγή στα γεννητικά όργανα πρέπει να ελέγχεται κλινικά και να διενεργείται ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος (αιματολογική εξέταση).
Να σημειωθεί ότι θεραπεία χρειάζονται τόσο οι νυν όσο και οι πρόσφατοι σύντροφοι, ενώ ειδική προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση γυναίκας με Σύφιλη που κυοφορεί, καθώς η Σύφιλη μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στο έμβρυο με καταστροφικές επιπτώσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com