Πάπας Φραγκίσκος: Σήμερα στη Ρώμη η κηδεία του
Παγκόσμιο ενδιαφέρον και αυστηρά μέτρα ασφαλείας - Οι διεθνείς παρουσίες
Στις 10 το πρωί σήμερα Σάββατο 26 Απριλίου θα ξεκινήσει η τελετή για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, παρουσία 50 ηγετών και 10 βασιλέων, καθώς και αντιπροσωπειών από 130 χώρες, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συγκεντρώνοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, συγκεντρώνοντας την παγκόσμια κοινότητα σε ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού. Ο τάφος βρίσκεται δίπλα στο ιερό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε πολύ μικρή απόσταση από τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού «Salus Populi Romani».
Υπό δρακόντεια μέτρα η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, «Η προσοχή θα είναι ύψιστη σε όλα τα σημεία της διαδρομής και όπως είναι φυσικό στα σημεία που είναι πιο ανοικτά, εκεί θα χρειαστεί ένα πιο προσεκτικό βλέμμα», τόνισε ο Τζιανπάολο Μονάστρα, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρώμης.
Θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες και εναέριος αποκλεισμός της περιοχής γύρω από τον Άγιο Πέτρο.
Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες, με περισσότερους από 250.000 πιστούς να αποτίουν φόρο τιμής. Η τελετή μεταδίδεται ζωντανά σε 15 γλώσσες από τα μέσα του Βατικανού.
Το βράδυ της Παρασκευής, στις 20:00 τοπική ώρα στην Αγία Τράπεζα της Εξομολόγησης στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, πραγματοποιήθηκε η τελετή του κλεισίματος του φέρετρου του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και θα ακολουθήσει η κηδεία.
Η σορός έχει υποβληθεί στη διαδικασία της θανατοπραξίας, μια σύγχρονη τεχνική συντήρησης που επιτρέπει την έκθεση του σώματος χωρίς την ανάγκη ταρίχευσης. Τοποθετήθηκε σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο, σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα να αποφύγει το παραδοσιακό τριπλό φέρετρο.
Η προετοιμασία του μνήματος του εκλιπόντος ολοκληρώθηκε και όπως έγινε γνωστό είναι φτιαγμένο από ιταλικό μάρμαρο από την περιοχή της Γένοβας και πάνω του αναγράφεται το όνομα του πάπα στα λατινικά (Franciscus).
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά το Βατικανό, ο Πάπας ήθελε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά με την επιγραφή του παπικού του ονόματος στα λατινικά. Το μόνο πρόσθετο στοιχείο που έχει τοποθετηθεί είναι ένα αντίγραφο του σιδερένιου σταυρού που φορούσε «ο Πάπας των Φτωχών».
Αύριο, Κυριακή, το απόγευμα, όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μεταβούν στη Βασιλική, για να προσευχηθούν μπροστά στον τάφο του πρώτου Λατινοαμερικανού ποντίφικα στην Ιστορία.
Η Ρώμη έχει μετατραπεί σε φρούριο για την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Περίπου 8.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, με ελέγχους σε κάθε σημείο. Χρησιμοποιούνται drones, ελεύθεροι σκοπευτές και περιπολίες στον ποταμό Τίβερη. Η ιταλική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των μέτρων ασφαλείας και την υποδοχή των προσκυνητών.
Λόγω της κηδείας, έχουν αναβληθεί άλλες εκδηλώσεις που απαιτούν αστυνομική παρουσία, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου του ιταλικού πρωταθλήματος.
Οι παρευρισκόμενοι ακολουθούν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα:
- Άνδρες: σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και μαύρο κουμπί στο αριστερό πέτο.
- Γυναίκες: μαύρο φόρεμα με γάντια και πέπλο, επιτρέπεται μόνο μια σειρά μαργαριταριών ως κόσμημα.
Μετά το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει η νεκρική πομπή, που θα διανύσει απόσταση 6 χιλιομέτρων σε αργό βηματισμό για να μπορεί ο κόσμος να τον αποχαιρετίσει. Θα περάσει από εμβληματικά κτίρια της Ρώμης.
«Θα διασχίσει όλη την περιοχή του ιστορικού κέντρου και θα φτάσει στην πλατεία της Σάντα Μαρία Ματζόρε περνώντας από το Κολοσσαίο και την Πιάτσα Βενέτσια», είπε ο Τζιανπάολο Μονάστρα, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρώμης.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις