Οικονομικός «αρμαγεδώνας» από τον Τραμπ – «Καταιγίδα» δασμών σε όλο τον πλανήτη
20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ, 34% από την Κίνα, 24% από την Ιαπωνία - 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τους νέους ανταποδοτικούς δασμούς σε προϊόντα από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εκδήλωση στο Rose Garden, την οποία αποκάλεσε «Ημέρα Απελευθέρωσης». Οι εκτεταμένοι αυτοί δασμοί αναμένεται να εντείνουν τον εμπορικό πόλεμο και να προκαλέσουν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ βάζουν τέλος στη «λεηλασία» που έχουν υποστεί.
Η ανακοίνωση είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές. Μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Wall Street, τα futures των αμερικανικών μετοχών πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, ανατρέποντας τα προηγούμενα κέρδη. Τα συμβόλαια του S&P 500 σημείωσαν πτώση 1,7%, ενώ εκείνα του Nasdaq 100 υποχώρησαν πάνω από 2%, στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα για τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Η ανακοίνωση Τραμπ
«Έχουμε μερικά πολύ, πολύ καλά νέα σήμερα» δήλωσε αρχικά. «Πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν για τη χώρα μας. Σήμερα είναι η Ημέρα της Απελευθέρωσης. Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε, η ημέρα που το πεπρωμένο της Αμερικής διεκδικήθηκε και η ημέρα που αρχίσαμε να κάνουμε την Αμερική ξανά πλούσια».
«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Αμοιβαία, αυτό σημαίνει ότι μας το κάνουν και τους το κάνουμε. Πολύ απλό. Δεν μπορεί να γίνει πιο απλό από αυτό».
Ο Τραμπ τόνισε ότι σκοπεύει να υπογράψει ένα «ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα» που θα θεσπίζει αμοιβαίους δασμούς σε χώρες παγκοσμίως. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι απόψε θα τεθούν σε ισχύ δασμοί 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Όπως δήλωσε, οι δασμοί θα διαμορφωθούν ως εξής:
- Κίνα στο 34%
- ΕΕ στο 20%
- Βιετνάμ στο 46%
- Ταϊβάν στο 32%
- Ιαπωνία στο 24%
- Ινδία στο 26%
- Νότια Κορέα στο 25%
- Ταϊλάνδη στο 36%
- Ελβετία στο 31%
- Μαλαισία στο 24%
- Ηνωμένο Βασίλειο μόνο στο 10%
- 30% στη Νότια Αφρική
- Καμπότζη στο 49%
- Νότα Αφρική στο 30%
- Βραζιλία στο 10%
- Μπανγκλαντές στο 37%
- Σιγκαπούρη στο 10%
- Ισραήλ στο 17%
- Φιλιππίνες στο 17%
- Χιλή στο 10%
- Αυστραλία στο 10%
- Πακιστάν στο 29%
- Τουρκία στο 10%
- Σρι Λάνκα στο 44%
- Κολομβία στο 10%
«Θα ενισχύσουμε με ταχύτατους ρυθμούς τη βιομηχανική μας βάση στο εσωτερικό, θα ανοίξουμε τις ξένες αγορές και θα γκρεμίσουμε τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο. Σε τελική ανάλυση, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα σημαίνει ισχυρότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές», επισήμανε.
Ο Τραμπ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι οι πρακτικές της έχουν εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ. «Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο θλιβερό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε την επίθεσή του με αιχμή το διεθνές εμπόριο, δηλώνοντας ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, «ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «σήμερα υπερασπιζόμαστε τον Αμερικανό εργαζόμενο και βάζουμε επιτέλους την Αμερική πρώτη», παρουσιάζοντας τους δασμούς ως ένα μέτρο που ενισχύει τους πολίτες των ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «φροντίζουν χώρες σε όλο τον κόσμο», αλλά όταν γίνεται προσπάθεια μείωσης αυτής της στήριξης, τότε «οι άλλοι εκνευρίζονται που δεν τους προσέχουμε πλέον».
Τόνισε επίσης ότι «οι δασμοί είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να φροντίσουμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους».
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, δηλώνοντας: «Μπορούμε πραγματικά να γίνουμε εξαιρετικά πλούσιοι. Πλουσιότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και δεν θα το πιστεύετε. Απλώς τώρα γινόμαστε έξυπνοι».
Ο Τραμπ επανέλαβε το μήνυμά του για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, υπογραμμίζοντας ξανά ότι «δεν υπάρχει δασμός αν κατασκευάζεις το προϊόν σου εδώ στην Αμερική».
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις αγορές αυτοκινήτων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στην εσωτερική αγορά, ενώ στην Ιαπωνία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 90%. Αντίθετα, τα αμερικανικής κατασκευής αυτοκίνητα καταλαμβάνουν μόλις ένα μικρό ποσοστό στις αγορές αυτών των χωρών.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις